Egon és Dönci - kritika

Egy lelkes magyarországi csapat munkájáról van szó. Teljesen önerőből alkották meg Egon és Dönci hihetetlen szép világát. Ezért nagyon becsülöm őket. Ennek ellenére mint film igen gyenkécske lett. Minden jóundulatom és jót meglátni akarásom ellenére is nagyon gyengélkedik ez a mese.

Mikor lejött nem volt időm megnézni teljes valójában így csak belekukkantottam pár perc erejéig. Akkor valahogy gagyinak hatott, ezen sajnos nincs mit szépíteni. Nem grafikailag, még nem is a megvalósítás. Inkább a történet és a karakterek. Most, hogy végignéztem ez a gagyi érzés nagyjából eltűnt, viszont enyhe csalódottság maradt helyette. Az egész egy techdemo. Viszont a maga 1 óra 14 percével techdemonak hosszú.

No akkor először lássuk a történetet. Ugyan nem sok és nem hordoz magában hatalmas lehetőségeket, de azért egy jó forgatókönyvvel sokat lehetett volna dobni rajta. Szóval Egon és Dönci bolygójára leesik egy, az emberiség üzenetét hordozó szonda. Ekkor Egon és a macsakája útra kellnek a végtelen űrön keresztül, hogy eljussanak a titokzatos bolygóra.

Nos ez a történet nem sok, de emellé 0 forgatókönyv tartozik. Szöveg nincs nagyon, maximum egy-egy mmpfh vagy Dönci felkiáltás. Néha-néha valami érhetetlen mogyogást is hallani, de ezen kívül semmi. Szerintem egy narrátor óriásit dobott volna hangulaton. Lehet erre már nem juttott pénz a csodálatos grafika mellett.

Ha már a történet nem a legjobb és a szövegkönyv is elég karcsú, akkor a zene lehetne nagyon ütős. De ehelyett olyan semmilyen, minden egyediséget nélkülöző háttérzajt kapunk. Összes hangot megoldották különböző számítógépes hangeffektekkel. Ma már ez egy számítógéps játékba is kevés, nemhogy egy filmmbe.

Se történet, se szöveg, se zene nem marad más csak a látvány. Viszont erre egyetlen rossz szavunk sem lehet. Gyönyörűséges és még annál is szebb. De tényleg. Bármelyik hatalmas hollywoodi stúdió megirigyelheti ezt a látványt. Nem tudom eléggé felmagasztalni. Persze ebbe azért belejátszik, hogy a film többi része pedig majdnem 0, így ez toronymagasan kiemelkedik és a film minden percében ezt csodáljuk (mert sajnos nincs mást).

A techdemo jelleg teljesen kiütközik, amikor bemutatják, hogy mire is képesek. A fények, kamerakezelés, a víz, hogy csak párat említsek nagyszerű megoldások közül.

Minden megbecsülésem és tiszteletem a srácoké, de ennek ellenére a film nem jó. Megcsinálták ezt a gyönyörű univerzumot, de történetet már nem kerítettek mellé. Nem tudok objektív lenni és bármennyire is rossz mint film, nem tudom lepontozni. Megy neki az 5/10, mint egy tisztelgés. (Tudom, hogy nem sok, de ha nem magyarok lennének, akkor nem is tudom meddig gyaláztam volna a filmet.)

süti beállítások módosítása