Dr. House 5. évad – WTF?

Nem is tépem a szám feleslegesen. Spoiler lesz spolier hátán, de mindez csak a tovább gomb mögött. Aki még nem látta az épp aktuális részt (5x10), ami kedden ment le az Egyesült Államokban, netalán a honi tévén követi figyelemmel kedvenc szemét orvosunk eseteit, az kivételesen jobb, ha nem merészkedik beljebb, már ha önmaga akarja kideríteni az igazságot.

House MD

A zseniális negyedik évad után az ötödik, eddig csalódás. Igazából a hanyatlás valamikor a negyedik évad végén kezdődött, mikor beütött a buszbaleset és elkezdték a szereplőket előtérbe tolni az adott eset helyett. Ez a tendencia csak romlott az ötödik évadban. Egyre jobban átcsúszik egy kórházi környezetbe ültetett szappanoperába.

Minden kezdődött Wilson gyászával, meg House vívódásával, hogy nem bír élni Wilson barátsága nélkül. Amikor ezt végre letudták, akkor megjelent Cuddy meg az örökbefogadási problémája, ami egyenes úton vezetett a mostani helyzethez: Cuddy és House macska-egér játékához. Olyanok, mint két tini, akik nem tudják mit akarnak, de főleg azt nem tudják, hogyan vállalják a kapcsolatot.

Ezekkel az érzelmi szálakkal együtt változik House jelleme is. Már nem az a végletekig cinikus, számító és a határokat semmibe vevő orvos. Kezd érző lény lenni, ami nem jó. Én a régi House-t szerettem, aki direkt szívatta mind a beosztottjait, mind a betegeit. Ez volt a sorozat pikantériája. Persze mindezek ellenére a sorozat még mindig az egyik legjobb a kategóriájában, de összesítésben is.

Konkrétan a 10. epizódról szerettem volna értekezni eredetileg, szóval most megteszem. Azért még sikerül egy-egy jó jelenetet, ötletet becsempészni a rutin közé, ilyen volt most a másodvéleményes szál és a végén a tetszhalott csaj. A legutolsó jelenet (Cuddy meglátja House a tetszhalott csajjal) egy hatalmas és egyben szánalmas klisé. Nem is értem, hogy kerülhetett ide. Egy gagyi romkomban még oké, mert kötelező fordulat a történetvezetésben. Na de House?? Erőteljes csalódás ez, az eddig szellemes és eredeti sorozatban. Még nem temetjük, de a bizalom megrendül egy-egy ilyen incidens után.

süti beállítások módosítása