Télapu 3 (The Santa Clause 3: The Escape Clause)

Ha folytatás és ráadásul már a 3. rész, akkor nagy az esély a gagyira. Itt sincs ez másképp. Az első rész még tényleg szerethető családi vígjáték volt, a második már szenvedés, de még belefért. A harmadik? Talán már kitalálható, hogy a lejtőn nem sikerült megállni, ráadásul még gyorsítottak is a tempón. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy felesleges rászánni az értékes perceket.

Még el sem kezdődött a film, de már mindent tudunk. A karácsony megint veszélyben, de Télapu megmenti és a végén nagy happyend. Közelebbről, Fagy Jancsi próbálja meg ellopni a karácsonyt, hogy üzletet csináljon belőle. Jól csőbe húzza a Télapót, hogy aztán a végén majd elbukjon és győzedelmeskedjen a jó.

Az első egy óra arról szól, hogy Fagy Jancsi hol és hogyan tesz keresztbe a nagy karácsonyi készülődésben az Északi-sarkon. Semmi izgalom és várjuk az első poén elcsattanását is. Ez általában csak olyan felvezető szokott lenni a filmeknél és nem tart túl sokáig. Itt a teljes játékidő 2/3-át teszi ki. Mikor végre kitör a botrány és elérkezünk a konfliktushoz, már alig van hátra fél óra. Ennek megfelelően összecsapott valamit láthatunk megoldás gyanánt. Scott, aki ugyebár a Télapu maga, jön, lát és győz. Ugyanaz a trükk, mint amivel őt is kijátszották. A készítők meg sem próbáltak valami újjal előrukkolni, inkább tojtak az egészre magasról.

A vége? A nagy finálé pedig az abszolút mélypont. Talán felnégyelték a tettéért Fagy Jancsit? Esetleg a galaxis másik végébe száműzték? Neeeeem. Mit kap büntetésül? Átnevelést. Szívmelengető ölelést. Nos, ez szimplán csak szánalmas, de ezt még tetézték azzal, hogy a végén egy nagyölelést is odatoltak a képünkbe. Ekkor elérzékenyülünk tán? Áh dehogy, kínunkban fetrengünk a földön és melegebb éghajlatra kívánjuk a rendezőt.

Tim Allen leragad a ho-ho-ho-nál. Ebben a filmben sokkal többre nem futja neki. Lehet azért, mert hasonló érzelmekkel viseltetett e nagyszerű műremek iránt, mint jómagam. Martin Short, Fagy Jancsi szerepében tetszeleg. Gonosznak nem gonosz, viszont végtelenül idegesítő.

A színészekkel végül is nem lett volna baj, ha nem ebben a filmben szerepelnek. A bajok nagy része a forgatókönyvből eredt és abból a tényből, hogy az egyetlen cél az újabb rókabőr lenyúzása volt a frencsájzról. Akárhogy osztok, szorzok ez bizony 1/10, pedig Fagy Jancsi sérója cool volt a szó minden jelentésében. 

süti beállítások módosítása