Sorozat mánia I. - A meló (The Job)

...avagy a 21-es körzetben olyan, hogy "jó" zsaru nem létezik

Manapság, a sorozatok reneszánszukat élik. Lassan már ott tart a dolog, hogy némely széria népszerűbb, mint egy-két mozifilm. Persze, itt nem feltétlenül a brazil tévések monumentális hosszúságúra nyújtott szappanoperáira, és a magyar, enyhén szólva gyenge próbálkozásaira gondolok. A soroztok beköltöznek otthonunkba, szereplőik lassan már családtagjainkká válnak, hétről-hétre izgulunk és drukkolunk kedvenc sorozathőseinknek. A stílusok arzenálja képviselteti magát a szériákban, nevethetünk nagyokat a Jóbarátok poénjain, megtört emberi sorsoknak lehetünk szemtanúi a Dr. House-ban, és bepillantást nyerhetünk az amerikai kormány összeesküvéseibe a Rejtély című sorozatban. A sok "húzónév" mellett van néhány olyan is, amely megérdemelné a reflektorfényt, mert a maguk nemében különleges színfoltok.

Az egyik, jelen esetben a The Job - A meló című remekmű. Kissé részrehajló leszek, nagyon kedvelem az Amerikai életformát, és kedvenc városom New York, ahol szereplőink is élnek.

A helyszín a 21-es körzet, itt teljesítenek szolgálatot rendőreink, itt élik napjaikat, intézik ügyes-bajos dolgaikat. Mondhatnám főszereplőnek is a Denis "Diego" Leary által megformált Mike McNeil detektívet, de ez nem lenne teljesen valós, mivel az összes karakter egyenlő arányban kiveszi részét a szórakoztatásból. Ismerkedjünk meg velük.

Mike McNeil, igazi "tökös" ír fickó. Füstöl mint a gyárkémény, egymás után csúsznak le torkán a whisky-k, az asszony mellett még szeretőt is tart, egyetlen dolog amihez ért és jól csinál, az zsarunak lenni. Mike társa a nagy medve, a hűséges férj, a naiv de szerethető Terence Philips (Bill Nun) akit csak és kizárólag neje Adina (Janet Hubert-Whitten) szólít Terence-nek, az őrsön mindenki csak "Pip"-nek hívja.

Az egyedüli lány a csapatban Jen Fendrich (Diane Farr) nyomozó, aki egyedül neveli fiát, és kordában tartja kissé pszichopata édesanyját. Mellesleg nyílt titok, hogy Mike odavan érte. Két igazi olasz, akik ráadásul társak is, Frank Harrigan (Lenny Clarke) és az izgága Tommy Maneti (Adam Ferrara). Frank imádja a hasát, csapja a szelet a nőknek (néha a fiúknak is, mert hitvallása szerint ő nem meleg csak kíváncsi :)) Tommy fiúról Besenyő Pista bácsi szavai jutnak eszembe, kis átfogalmazással: Tommy fiú komp akart lennei de nem komplett. Állandóan a szexen jár az esze, és kedveli az extrém helyzeteket.

Zárnám a szereplők sorát rizzsel és babbal (aki látta a sorozatot érti, aki nem, ha teheti nézze meg, a szójáték jelentésére a pilot részben fény derül). Ruben nyomozó (John Ortiz) egy igazi latino figura, "bungyurkás haj", pedáns rendmánia jellemzi a 21-es körzet zöldfülűjét. Szándékosan a végére hagytam az Al Rodrigezt megformáló Julian Acostat. Véleményem szerint, Al a legnagyobb "forma" mind között. Al az a tipikus csendes ember, a szó legszorosabb értelmében, mivel az évadok alatt egyszer sem szólal meg (vagy igen? hmmm... ez is kiderül).

A nyomozók számtalan furcsa szituációba keverednek, kezdve attól, hogy a polgármester barátnőjét zavarja az alsó szomszédból áradó "mariska" szag egészen a lóversenyezésig a rendőrségi lefoglalt kábítószer pénzből. Főleg a karakterek jellemére van kiélezve a történet, és némely helyzetben bizony, még magunkra is ismerhetünk.

Sajnos a sorozat összesen két évadot élt meg (legalábbis itthon ennyit adott le az AXN). Pedig nyers, már mondhatni fekete humorával, kellemes 20 perceket ad a nézőnek. Míg a többi szereplő a sorozat befejeztével a feledés homályába merült, Denis Leary-nek "bejött az élet". A nyomozói jelvény letétele után, tűzoltózubbonyt húzott, és már hosszú ideje ő alakítja Tommy Gavint a szintén New York-i, 62-es tűzoltócsapat parancsnokát a Rescue Me (Ments meg) című sorozatban. Ennek a sorozatnak is szintén Peter Nolan többszörös Emmy-díjas író-producer az alkotója.

Zárszóként, egy aktualitás. Az idén nyáron harmadik részéhez érkező Jégkorszak című animációs filmben, a már jól bevált receptet követve, Denis Leary "kölcsönözi" hangját Diego-nak a kardfogú tigrisnek.

Kedvcsinálóként jöjjön néhány aranyköpés a sok közül:

Tommy: - Ő nem fogyatékos, hanem beteg

Frank: - Szerinted mi az elmebaj, nátha????

Mike a házasságról: Olyan mint Vietnam. Tudjuk, hogy nem lesz nyertes, hogy ártatlanok szívják meg, de míg egy hatalommal bíró személy, az elnök, vagy egy pap, nem szól, nem adjuk fel.

Toni (Mike szeretője): - Mike, miért hazudsz?

Mike: - Nem tudom. Kinyitom a számat, és ez jön ki belőlem. Nem egyszerűen füllentek, hanem totál lódítok....Talán Bill Clintonitiszem van.

Folyt köv.: Californication - Kaliforgia, avagy Mulder ügynök beint Amerikának

süti beállítások módosítása