Fanboys

A Baljós árnyakon innen, és a Csillagok háborúján túl 

1977. május 25. A dátum amikor bemutatásra került a FILM. Igen így határozottan nagy betűkkel, a film, ami fenekestül felforgatta és gyökeresen megváltoztatta nem csak az amerikai filmgyártást, de az egész világ mozi társadalmát. ezen a napon indult útjára a mese, a mítosz, ami a mai napig él, több generáció nőtt fel azóta milliós tömegek kedvence lett. Ezen a napon került bemutatásra a Csillagok háborúja: Az új remény című film, és ezzel a nappal írta be magát a mozi történelem könyvébe az ember, akit úgy hívnak: George Lucas.

Ezen sorok írója 1977-ben kőkeményen betöltötte első élet évét, és akkor még fogalma sem volt arról, hogy mi is az a Star Wars. Az idő múlásával engem is elkapott a "vírus", átjárt az "erő" és ugyan úgy, mint több millió sci-fi és mozi rajongó társam én is nagy Star Wars fan lettem. Aki mer, az nyer alapon George Lucasnak bejött az elképzelése. A jó és a rossz harcát már többen alapjául vették történeteiknek, a legtöbb mese erre a konfliktus helyzetre alapul. Ami nem mindegy, hogy azt hogyan is tálalják. Ma már lehet, hogy megmosolyognánk az úgynevezett trükköket, de akkor szinte mindenkit elvarázsolt a látvány. Napjainkra már igazi ipari nagyhatalommá nőtte ki magát George Lucas egykori álma. Képregények, könyvek, játék figurák, számítógépes játékok, poszterek vagy akár uzsonnás dobozok garmadája a bizonyíték arra, hogy jelentős mérföldkő ez a nagy összefüggő történet a filmek világában. Mi sem támasztja alá a fent felsorolt érveket mint az, hogy még mostanság is készülnek filmek, amik életben tarják a felkelők és a sötét oldal ádáz harcát.

Már a trailerből is kiderül, hogy a Fehér Ház, a Pentagon, és a Kreml után a negyedik legbiztonságosabban őrzött objektum a bolygón George Lucas Skywalker Ranch-a. Adott négy gyermekkori barát: Eric (Sam Huntington), aki a suli után feladta képregény rajzoló álmai és inkább apu autó kereskedésében kamatoztatja képességeit. Linus(Chris Marquette), Hutch(Dan Fogler), aki külsejében is hasonlóságot mutat Han Solo kedves barátjával Chewbaccaval, és Windows(Jay Baruchel) aki Hutch-csal együtt vezeti a város képregény boltját, és jobban megy neki a cyber szex, mint a természetes nemi kiválasztódás. Velük lóg még Zoe (Kristen Bell). Egy dologban mindannyian hasonlítanak. Megrögzött, fanatikus Star Wars rajongók amióta az eszüket tudják. Még 6 hónap, 12 nap, 8 óra, és egy pár perc van hátra a Baljós árnyak világpremierjéig, de a társaság nem bírja ezt kivárni, ráadásul Linus súlyos beteg. Így hát felkerekednek, hogy 2000 mérföldet kocsikázván betörjenek a Skywalker Ranch-ra, és megszerezzék a film egy kópiáját.

Ha a "szakember" szólna belőlem, akkor valami ilyen vélemény fogalmazódna meg: az alkotás magán viseli a XXI. század nagy nevettetői közé sorolt Kevin Smith-i stílusjegyeket. Na kérem, ez egy nagy BULLSHIT!!!

Ez a film nem akar mást csak szórakoztatni, rajongókat és nem rajongókat egyaránt. Geg-parádé, poén-halmaz, ami néha súrolja a jó ízlés határát, de ki törődik most ezzel. Hiszen pusztán csak nevetni szeretnénk nagyokat, a fejünket fogni a már szinte "ciki" szituációk során. Mindamellett, hogy a film fiatalosan szemtelen, megvan benne a mérhetetlen alázat a Star Wars univerzummal szemben. A SW sagaból elhíresült, szinte már szállóigévé vált mondatok beépülnek a párbeszédekbe és nagyot ütnek.

Ebben a filmben "mindenki" szerepelni akar, akit valaha is megragadott a SW életérzés. Néhány jelenet erejéig szerephez jutnak a "nagy öregek": Carrie Fisher a gyönyörű Leia hercegnő megformálója itt, mint doktornő, vagy a rosszéletű Lando Carlisian alakítója, Billie Dee Williams, Reinhold bíró szerepében, és a sötét oldal is képviselteti magát Ray Park által, akit a gonosz Sith lovag Darth Maul megformálójaként ismerhettünk meg. A névsor nem végleges, istenkísértés lett volna kihagyni a filmből Kevin "Néma Bob" Smith-t (a srác a Die Hard 4.-ből), vagy esetleg William Shatnert a Star Trekes James T. Kirk kapitány megformálóját. Ha már vígjáték, teret kér magának az új generáció, több szerepben is Seth Rogenre ismerhetünk, aki nélkül manapság nincs vígjáték az USA-ban.

Lehetne ragozni még filmet, de nem teszem. Ha szereted a Star Warst, azért nézd meg, ha nem szereted akkor meg azért. Az erő legyen veletek!

süti beállítások módosítása