Stand Up a Vörösmarty téren

Idén került megrendezésre a 80 Ünnepi könyvhét és a 8. Gyermekkönyvnapok. A helyszín a Vörösmarty tér és környéke volt. Különböző műfajok, a drámán keresztül a gyermek könyveken át, a szórakoztató irodalomig képviseltették magukat, a kiadók standjain. Bárki aki vette a fáradtságot és a változó időjárás ellenére is kilátogatott a Vörösmarty térre, talált érdeklődési körének megfelelő olvasmányt. A mai könyv árak sem ijeszthették el a könyvek szerelmeseit, mivel a könyvhét kapcsán szinte minden standon jelentős árengedménnyel lehetett vásárolni.

Bár nem vagyok elkötelezett híve a közösségi portáloknak, kivételesen az iwiw üzenőfala éppen kapóra jött a napokban. "Ismerőseim" között megtalálható Hadházi László, akit a Showder Klub adásaiból ismerhet a közönség. Mivel nagy rajongója vagyok a Stand Up Comedy műfajának, ami szerencsére az utóbbi években teret hódított hazánkban is. És megszületett a gondolat, vonatra ültem és irány Budapest, s a Vörösmarty tér.

Volt egy olyan elképzelésem, hogy útközben a Deák tér felé megvásárolom a könyvet, amit szeretnék mindenki figyelmébe ajánlani. A Keletinél ért az első meglepetés, két könyvárúsnál is érdeklődtem a köny iránt, de csak bután néztek rám fogalmuk sem volt róla, mit is keresek. A Deák téri metró megállóban lévő könyvesbolt eladójának már volt valami csillogás a szemében ő sajnálkozva közölte: nem sikerült rendelnem belőle, talán holnapra kapok. Nem csüggedtem, bíztam benne hogy a kiadó standjánál szerencsém lesz. Így is történt.

Érezhető volt a hétvége, szép számmal voltak érdeklődők a téren. Tettem egy-két "tiszteletkört" megkeresvén a Glória kiadó pavilonját. A könyv "elkövetői", Hadházi László, Litkai Gergely és Pataki Balázs, már a helyszínen voltak. Ha valaki úgy gondolná, hogy ezek a kedves emberek lelépve a pódiumról, a magánéletben mások, hogy a színpadon csak egy karaktert alakítanak, akkor ezt most határozottan megcáfolnám. A humorista "urak" ugyanolyan kötetlenül, közvetlenül fogadták a hozzájuk lépő dedikálásra váró olvasókat. Nem hiába, illa berek, nádak, erek, a "sztendáposok" jó emberek! A társaságból egy ember, Kovács András Péter hiányzott de a szerzők azt mondták, ha várok egy kicsit hamarosan megérkezik. Bár ők biztosan nem várnának rá. :D. Időm volt bőven KAP-ra várakozva, körülnéztem más kiadóknál is. Megmosolyogtam a JLX kiadó standját, ahol szinte a teljes CSI: Helyszínelők sorozatot meg lehetett könyv alakban is vásárolni. 10-15 perc várakozás után megérkezett a "doktor úr" és az ő kézjegye is belekerült a könyvbe. Egy "miniszteri kézfogás" erejéig összeálltunk Hadházi Lacival is, ahogy ezt az alábbi fotó is igazolja.

A fennt említett könyv, de nevezhetjük nyugodtan albumnak: A föld 99 legkevésbé ismert csodája (Útikönyv otthonülő világutazóknak). Már a címből is ki lehet találni hogy a humoristák újabb "agymenésének" lehetünk szemtanúi. A kiadványban a négy földrészen kívül: Európa, Ázsia, Amerika, Afrika, szerepel még Antarktisz és kis hazánk különleges látnivalói is. Egy útikönyv nem lenne teljes képek nélkül. A könyvben szereplő grafikák szinte már a Monty Python sorozat stílusát idézi vissza.

Egy kis ízelítőnek, a teljesség igénye nélkül jöjjön egy kis válogatás azokból a látnivalókból amit feltétlenül meg kell tekintenie egy otthon ülő utazónak.

Ha Európában járunk:

A berchtesgandeni Goebbels anyósa bunker, A Vatikáni logisztikai központ, Ellenség betonvezeték Albániában.

Ha Ázsiába vezetne utunk: A világ legnagyonn egysejtűállatkertje, Tokió. A Gunbarkáni selymhernyó-keltető Afganisztán

Ha Amerikai az úticél: Fat Land (kövér testalkatúak vidámparkja) Louisiana, A Bolíviai fülzsírszobrok, Parlament El Corruptionban

Ha Afrika pampáira tévednénk: A G'djna'g'lkluhm'a'ng'ng'ih'ii-i vizeletírásos emlékek Csád

Ha Antarkiszi jégmezők vonzanak: Péter Cár Sarkkutató Művelődési ház

Abban az esetben hogy ha itthon szeretnénk kirándulni akkor feltétlenül keressük föl az alábbi helyeket: Úttörőerőmű a Mátrában, Kovács Ignácné, Aranka néni függőkertje a Benczúr utca 3.-ban.

dmi a Vörösmarty téren Hadházi Lászlóval

süti beállítások módosítása