Halhatatlanok (Immortel (ad vitam))

Francia sci-fi. Nincs sok belőle, így már alapból felkeltette az érdeklődésem. Ráadásul képregény-adaptáció, és egyedi látványvilágot is ígért. Élőszereplős film, animációval keverve, egy disztópikus jövőképpel, s mitológiával vegyítve.

A történet egyszerű, mint a kettes legó. Sajnos. Pedig jól indul, csak szétcsúsznak a szálak a rendező kezében. Horust az egyiptomi istent (aki mellesleg a Földet teremtette), halálra ítélik istentársai. Még egy kevés időt kap, mielőtt meghalna. Pontosan hét napot. Ezt az időt arra használja, hogy egy kék hajú, kéket könnyező lányt megkeressen New York utcáin. Ehhez emberi testre van szüksége. Választása Nikopolra esik.

Ezt a disztópikus világot, amiben a történet játszódik, próbálták takaréklángon tartani. Alig tudunk meg valamit. Nyelnénk az információt, hogy mitől lett ilyen, mi történt abban a majd száz évben, amit előre ugrunk a jelenünkhöz képest, de nem kapunk semmit. Közben felvetődnek logikai problémák is. Az utcákon, a bárokban embereken kívül furcsa lények is rohangálnak. Az utcán egy nagy kivetítőn egy nő arról beszél, hogy a Manhattan felett megjelent piramis miatt el kéne gondolkozni azon, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban. De közben már rég megy az idegenekkel együtt élés. Nem értünk semmit az egész világból, pedig szomjaznánk az információra. Furcsa úgy jövőt teremteni, hogy közben nem mondjuk el mit is teremtettünk.

A történet az elején olyan bonyolultnak tűnik, hogy csak kapkodjuk a fejünket, de később szétcsúszik. Az első pár percben szálak tömegét villantják fel. Egy politikai, egy nyomozós a rejtélyes gyilkosságokkal kapcsolatban, Jill története és persze Jill-Nikopol-Horus szála. Nem értem, minek ennyit felvezetni, ha egyszer csak az utolsó kerül ténylegesen kifejtésre. Olyan, mintha a rendező nem tudná, hogy mi akar és elveszett volna a forgatókönyv nyújtotta lehetőségekben. Így az egész összedől, mint egy kártyavár és a végére csak egy gyenge szerelmi történet marad, amit megkavartak egy kevés isteni beavatkozással.

A történet és a forgatókönyv tipikusan a sokat akar a szarka esete. Lehet pont a képregény-adaptáció mivolta miatt történt ez. A készítők túl nagy részt akartak felölelni, de kicsúszott a kezeik közül az irányítás.

Azon már meg sem lepődünk, hogy a szereplők motivációiról semmit nem tudunk meg. Vagy arról, hogy kik is ők valójában. Nikopolt 30 évre börtönbe zárják, és a város vezetője veszélyesnek tartja a következő megválasztása szempontjából. Ez is csak egy tény, egy szál, amit felvillantanak, de sosem kerül kifejtésre. Jill szintén ilyen. Vagy a pártfogója John. Nem tudunk róluk semmit. A sötétben tapogatózunk végig a film alatt. És amikor vége, csalódottan állunk fel a fotelből. Nem kaptunk semmit, csak üres vázat.

A látvány tényleg egyedi. Teljesen keveredik az animáció és az élőszereplős film. Az animáció grafikailag nincs csúcsra járatva. Még akkor sem, ha beleszámoljuk, hogy már 5 éves a film. Az akkori számítógépes játékok között a csúcs grafika köröket verne rá. Ez azért elég szomorú, mert ugye itt nem dinamikus a mozgás, lehetett volna szebbre is csinálni. Viszont a sminket dicsérni kell, különösen Jill esetében. A kényes részeket, így a várost és a lepukkant utcákat általában számítógépes grafikával oldották meg, így ezeken nincs mit dicsérni. Élettelenre sikeredtek.

A színészek teljesen elvesznek a szálak között. Nincs lehetőségük kibontakozni. Elmondják a rájuk osztott szöveget, de ennél többet nem tesznek hozzá a filmhez. Most kivételesen nem róhatjuk fel ezt nekik, mert nem tehetnek róla. A töketlen forgatókönyv nem engedi őket előtérbe. Másrészről pedig élőszereplő meglehetősen kevés tűnik fel. A főbb szereplők között (kivéve Jillt és Nikopolt) sok az animált. Így esély sincs a kifejező színészi játékra.

A történetben van potenciál. Vannak lehetőségek, s a rendező egyet sem használ ki. Marad egy gyengécske történet, nem túl jó megvalósítással és rengeteg sci-fi utalással, amit nem könnyű észrevenni és nagy filmes műveltséget igényel. Ez így nagyon kevés volt. Kár érte.

(Minél többet gondolkozom a filmen, annál több a megválaszolatlan kérdés...)

süti beállítások módosítása