G. I. Joe: A kobra árnyéka

Vannak rosszak és vannak jók. Először a rosszak seggbe rúgják a jókat, aztán a jók rúgják seggbe a rosszakat. Ezzel el is érkezünk a történet végéhez. Ja, még azt kifelejtettem, hogy a hős megkapja a jó csajt.

A történet faék egyszerűségű, de ez még nem lenne baj, ha a szereplők szájába adott mondatok végig sziporkáznának. Persze ennek nyomát sem látjuk. Sőt sokszor már nem is tudunk mit kezdeni a helyzettel, mert a szövegek már nem bénák, hanem egyenesen szánalmasak. Egy nyári látványmoziban még talán ezt is elnéznénk, ha a film minden más részét rendesen megcsinálták volna. Viszont itt sajnos a többi összetevővel is problémák vannak.

A látvány, de főleg a hatalmas zúzda ígérete miatt ülünk be a filmre. Valamit kapunk is, de az messze nem az, amiért fizetni szerettünk volna. A mennyiséggel nincs gond, viszont a minőséggel annál inkább. A film kábé úgy néz ki, hogy 1 perc rizsa és vonaglás van az egyes akciójelenetek között. Ezzel ki is tudnánk egyezni könnyedén, csak ne lennének annyira elfuseráltak azok az akciójelenetek. A párizsi üldözés talán az egyetlen, amire rá tudok bólintani: ezt bizony így kell. A többi csak szenvedés, a CGI felesleges vászonra dobálása.

Ha már szóba hoztam a számítógépes grafikát… Mostanság igazán nem lehetett panaszunk erre, mert volt nekünk egy TF2 meg egy HP6, de most bizony melléfogtak. Egyszerűen béna lett. Látni, hogy gagyi a cucc. Látni, hogy inkább lemodellezték számítógéppel, amikor egy kocsit vesznek felülről, mintsem tényleg felvegyék helikopterről. Az ilyen apróságok szemet szúrnak most, mert a film nem köt le rendesen.

Meg persze a kamerakezelés. Rángatják jobbra-balra, nem látunk semmit. Egy-egy felvillanó arc, de közben a harc koreográfiáját elrejtik előlünk. Kit izgat Channing Tatum faarca egy heves tűzpárbaj közepette? Inkább lennék kíváncsi arra, hogy mi zajlik a csatamezőn ahelyett, hogy a hős töprengését "csodáljam". Ezek a hibák csak halmozódnak és a végére rossz szájízt hagynak maguk után.

A színészeket még eddig békén hagytam, de ez nem maradhat így örökre. Nem tudom mekkora részben a forgató- és szövegkönyv hibája, hogy ilyen pocsék színészi játékot produkálnak itt nekünk. Csak remélni merem, hogy nagy részben és láthatjuk ezeket az arcokat még valami rendes szerepben meggyőző alakítást nyújtani. A legnagyobb csalódás persze Dennis Quaid, akit már láttunk brillírozni, de itt egyszerűen ripacs volt. Gyenge, szánalmas - nem is tudom hova lehet ezt már fokozni. A színészek bénázása – a forgatókönyv után – a második leggyengébb pontja a filmnek.

Az egyetlen pozitívum az iszonyúan dögös gonosz csajszi. A kis vörös nyomába sem ér, pedig próbálkozik ugye… Mondjuk a kellékek között voltak ötletes darabok. Például ilyen a csaj szemüvege, ami érintésre besötétül, vagy átlátszóvá válik. Egy ilyen nekem sem ártana. Ezzel a két kis aprósággal viszont kifúj a dicsérhető dolgok sora.

Akadna még itt miről írni, mert a fizika, mint olyan a nem túl távoli jövőben megszűnik létezni. Emellett persze megjelennek a szuperemberek, akik egy robbanástól nem hallnak meg, de még attól sem, hogy felvágják őket, mint a húst szoktuk a pörköltbe. A járművek úgy törnek, mint a tojás, de csak akkor ha nem ül bennük főszereplő, mert akkor még a fényezés sem sérül (még akkor sem ha egy buszt kapnak oldalba).

A G.I. Joe meglehetősen gyenge film. Kár érte moziba rohanni. A látvány nem kárpótol szinte semmiért, viszont a hülyeségeken a fejünket fogjuk. Lehet most az egyszer intő jelnek kellett volna venni, hogy a mozi terem kihasználtsága majdnem egyenlő volt a nullával.

G.I. Joe: The Rise of Cobra
színes, amerikai akciófilm, 107 perc, 2009
r: Stephen Sommers

süti beállítások módosítása