Egy kis Fry & Laurie (A bit of Fry & Laurie)

Dr. House sem volt mindig morcos.

Az angol humor igazán kemény dió. Tipikusan az a műfaj, amit az ember vagy abszolút nem kedvel, vagy betegre röhögi magát rajta. Személy szerint a stílus kedvelői közé tartozom. Néhány héttel ezelőtt, egy péntek este nem tudtam aludni, így hát jobb dolgom nem lévén, "szörfözgettem" a tv csatornák között. A Comedy Centralra kapcsolva egy jelenet állított meg, amiben két férfi egy boltban beszélgetett. Az egyik alak ismerős volt, és hamar beugrott: "Ez a fickó, a Dr. House". A felvételen látszott, hogy nem egy mai darab. Végignéztem a fennmaradó 15-20 percet és nagyon jól szórakoztam. Nálam így indult az Egy kis Fry & Laurie mánia.

Lelkesedéstől hajtva, meg a türelmetlenségtől, mivel nem volt türelmem kivárni a következő pénteki adást, végeztem egy kis kutatómunkát a neten. Az A bit of Fry and Laurie 1986-tól 1995-ig tartó sketch show a BBC egyik legnépszerűbb szórakoztató műsora volt. Nagyban hozzájárult a sikerhez a két "buggyant" elme Stephen Fry és Hugh Laurie. A jelentek elkészítése és megvalósítása ennek a két úriembernek a nevéhez fűzödik. Szinte az összes szerepben őket lehet látni a háziasszonytól kezdve az üzletemberig. Idővel, ahogy népszerűsödött a show, már megjelennek a vendég szereplők, akik Anglia ismert társadalmi és televíziós személyiségei közül kerültek ki. Egy példát mondanék: tiszteletét teszi a műsorban Rowan Atkinson, akit a világ Mr. Beanként ismert meg.

Néhány érdekesség a show-ról. Fry és Laurie dacolva a BBC cenzorainak szigorával, bátran nyúlnak jeleneteikben olyan kényes témákhoz, mint a politika és a homoszexualitás. Kíméletlenül véleményt nyilvánítanak az angol nemességről és a királyi családról. A poénok hitelességét az is alátámasztja, hogy a felvételek, a stúdióban nagyszámú közönség előtt zajlanak, számos alkalommal be is vonják a publikumot a műsorba. A Comedy Central a '92-es harmadik, és a '95-ös negyedik évadot tűzte műsorára. Olyan klasszikus párosok születtek a show-ban, mint a Püspök és a Hadúr nevű rock formáció, vagy az amerikai üzletembereket kifigurázó, minden második szavukban "francoló" duó, de az angol titkosszolgálatot sem kímélik a Control és Tony figuráiban. Hugh Laurie, a Dr. House című sorozatban is megcsillogtatta zenei tudását. Itt sincs ez másképp, a műsort színesítik Laurie zenés betétei, természetesen az elmaradhatatlan vicces tartalommal.

Az angol humor kedvelőinek kötelező "tananyag"!!

 

süti beállítások módosítása