A dolgok állása (State of Play)

Hogyan készítsünk egy BBC mini sorozatból amerikai politikai thrillert?

Az emberi kíváncsiság határtalan. A társadalmi és politikai fejlődéssel egyenes arányban nőtt a kíváncsiság mértéke is. Felütötte fejét az összeesküvés-elmélet fogalma, és ez kiváló táptalaját képzi több thriller műfajú mozinak. Nyissuk ki hát a thriller készítés nagykönyvét, és lássuk a receptet:

Végy két egymástól teljesen független bűnesetet (ezek persze a cselekmény kibontakozása során szorosan kapcsolódni fognak egymáshoz). Adj hozzá egy újságírót, Cal McAffrey (Russel Crowe), aki a Washington Globe nevű napilap öreg rókája. Szükség van egy képviselőre, Stephen Collins (Ben Affleck), aki történetesen jóbaráti viszonyban van évek óta a zsurnalisztával. Ezen kívűl élharcosa egy magánkézben lévő hadiipari vállalat, a PointCorp elleni vizsgálatnak. Hiába öreg róka valaki az új generáció már a sarkát tapossa, jól jön a vér frissítés a fiatal, agilis újságírónő Della Frye (Rachel McAdams) személyében. Ha ez mind megvan akkor jól kuszáljuk össze a szálakat, de ne vigyük túlzásba, mert ha a néző nem érti, érdektelenné válik számára a történet.

Ezután a frappánsnak szánt, bár a "szakemberek" szerint talán elég fapados ismertető után, vizsgáljuk meg "A dolgok állását". Maga a történet érdekesnek tűnik. Nincs túlbonyolítva, a néző szinte együtt nyomoz az újságírókkal. Mindig történik valami, és az a véleményem, hogy pisztoly párbajok és robbanások sorozata nélkül is lehet egy film izgalmas. Viszont, két dolog van, ami számomra negatívum. Lehetett volna kicsit összesűríteni időben a dolgokat, de a 90 perces mozik ideje lejárt, a készítők kihasználják a lehetőségeket. A másik része a dolognak, a thriller műfaj egyik "védjegye", hogy az aktuális történet végén, mikor már minden szép és jó, érkezik a kötelező dupla-csavar. Itt is megvan de már nem dobunk tőle egy hátast, nem csapunk a homlokunkra: "ezt nem gondoltam volna". Közömbösen vesszük tudomásul, hogy oké ez van, ez is kiderült. Pedig kár érte, tekintve az alaptörténet élvezeti-faktorát.

A "sztárparádé" sem menti meg a State of Play-t az erős középszerűségtől. Látszik hogy a castingos amerikai "kolléga" nagyon igyekezett a válogatáskor. A már említett nagy neveken kívül még színre lépnek olyan színészek, mint Robin Wright Penn (Collins képviselő felesége), Helen Mirren (Cameron Lynne), a Washington Globe "nagyasszonya", Jeff Daniels (George Fergus politikus) karaktereinek megformálójaként. Kissé száj húzogatva, de azt kell mondjam, hogy A dolgok állása az egyszer nézhető filmek kategóriájába sorolandó.

süti beállítások módosítása