Animációs hétvége - Fel!

Az animációs hétvége záró darabja a Pixar új meséje, a Fel!. A Wall-E után megint egy olyan mesével hozakodtak elő, aminek az alapötlete köröket ver a hasonló alkotásokra. Egy öregúr fogja magát, néhány ezer lufit köt a házára és felszáll, hogy megvalósítsa elhunyt felesége egyik gyerekkori álmát. Úti cél Dél-Amerika egyik vízesése, Paradise Falls.

Ezzel az ötlettel tök jól ki lehet tölteni 20-25 percet, de aztán kételyeink támadnak, hogy mégis mit lehet kezdeni a maradék több mint egy órával. Mielőtt Carl Fredricksen felszállna a házával, még gyorsan átfutunk teljes életén, ezzel is töltve kicsit az időt. Bár ezeket a képsorokat nem érezzük időhúzásnak, mert a Pixarnál a fiúk értenek a meséléshez. Nagyszerű képek villannak fel, tele élettel és érzelmekkel. Aztán elstartol a nagy utazás és még mindig tök jól működik a film.

A kritikus pont az érkezés a dzsungelbe és a földet érés. Innen éreztem kicsit elrugaszkodottnak a filmet. Oké, hogy mese, és mit számít pár beszélő kutya, vagy egy színes, jámbor madár, de mindezt jobban is ki lehetett volna használni. Egy ősöreg fószer még mindig a saját igazát kutatja és kábé 70 év elteltével is vígan él és ugrál? Ezek olyan dolgok, amitől valamiért teljesen hiteltelen lett az egész (nem mintha az repülő ház olyan valósághű lenne, de mégis :)). Amitől tartottunk, hogy elfogy a muníció, ha leszállnak, valamelyest be is igazolódott. A történet innentől érdektelenségbe fulladt számomra.

A Pixaros fiúktól nem megszokott módón egészen felnőttes mesét kaptunk. Sok érzelemmel, elfogadással és persze az elmaradhatatlan tanítással. Mr. Fredricksen nehezen tudja feldolgozni felesége halálát, és ezt szerintem nagyon találóan mutatja be a Fel – sallangoktól és giccsektől mentesen. Azért a kicsikre is gondoltak, rengeteg poén szól nekik, ami a felnőtteknek már picit fárasztó néha.

A Fel sokban hasonlít a Wall-E-hez. Az eleje fantasztikus, aztán picit lejtmenet van (és még megemlíteném, hogy szerintem a Fel is túlértékelt). Ennek ellenére nem rossz mese ez, és érdemes rászánni azt a másfél órát, bár moziba rohanni nem feltétlenül szükséges, jó lesz Karácsonyra a fa alá…

Up
színes, amerikai animációs film, 96 perc, 2009
r: Pete Docter és Bob Peterson

süti beállítások módosítása