SGU Stargate Universe

Csatlakozom dmi kollega kezdeményezéséhez és egy újonnan indult sorozatot picit körbejárok. Bár igaz, hogy a Csillagkapu már nem új ötlet és a Universe csak egy spin-off, de mégiscsak most debütált. A pilot már hetekkel ezelőtt lement - ezzel teljes mértékben tisztában vagyok -, de az idő kevés, film pedig sok van. :)

Az SGU csak témájában emlékeztet az eredeti Csillagkapu sorozatra. Annak minden pozitívumát és negatívumát kidobták, s az alapoktól építették újra a sorozatot. Kezdjük talán a legszembetűnőbbel. Elfelejthetjük az epizodikus felépítést. A hatalmat átvette a folytatásos, ami rögtön megölte a lehetőségét annak, hogy bármikor le tudjunk ülni a tévé elé és megnézni egy részt anélkül, hogy hülyén néznénk magunk elé.

Ezután jöttek a jól bevált karakterek. Felborították a világ rendjét, amikor eltörölték az egyértelmű vezetőt. A hajón nem lehet eldönteni, hogy ki van a piramis csúcsán - a katona, vagy a tudós. A szokásos csapatfelállást is megpiszkálták. Sokkal több a szereplő, akik ráadásul szakképzetlenek a sorozatbeli szakterületük szempontjából, így nem körvonalazódnak tisztán a szerepek. Nincs meg a Carter féle zseni, akinek a megoldhatatlan tudományos probléma nem létezik. Igazából civilek vannak a hajón, akik csak szerencsétlenségükre kerültek oda.

A már bejáratott akció-scifiből csináltak egy drámázós scifit, túlsúlyban az értelmetlen drámával. Beleszőttek intrikát, bürokratikus szivatást, meg emberi sorsokat. Ezekkel nem lenne gond egy scifiben csak itt valahogy annyira elnyom mindent, hogy fulladozunk tőle. Ott vannak egy ős hajón, olyan távoli űrben száguldanak a fénynél gyorsabban, amit már emberi léptékkel fel sem tudunk fogni, és akkor bürökratikus szenvedés megy.

Az USA kormánya még ott is hatalmat akar gyakorolni a dolgok felett. Oké, tudnak kommunikálni mert valami szuper szekezetük van, és ez testcserével is jár, szóval aki "ellátogat" a Földre, az küld maga helyett valakit a hajóra. Viszont én akkor sem értem meg, miért kell erőltetni azt, hogy a csúnya földiek szivatnak minket, mert itt is totális kontrolt akarnak.

A problémázás ebben még nem merül ki, mert össze-vissza kavarnak egymással a szereplők, így mindenféle szerelmi sokszögek vannak, amik ugyan még nem pattantak ki, de Chloe hamar háborút fog kirobbantani a hajón rekedtek között.

Chloe karakterével az élen, van vagy egy tucat, aki teljesen ellenszenves. A szereplőgárda másik felét pedig szimplán nem lehet megkedvelni. Egyelőre még teljesen üresek a karakterek. Nem mutattak semmit, ami érdemben felkeltené az érdeklődésünket. A rengeteg szereplő között elvesznek a készítők és nem jut idő egyikre sem. Nincsenek kifejtve az indítattások, célok, semmi... Csak messze vannak a Földtől, nagyon haza akarnak jönni, de ezért nem tesznek túl sokat.

A SGU nem rossz, van benne potenciál; a történet is lehetne jó, csak a drámával való teletúzdelés öli meg. Mikor már épp felépítettek volna valamilyen hangulatot, rögtön szétzúzzák egy újabb mondva csinált és legtöbbször önmaguknak okozott problémával. Talán ez a legidegesítőbb, hogy nincsenek valós problémák, csak csinálnak maguknak. Ez pedig csak a forgatókönyv író sara lehet. Képtelen gördülékeny konfliktusokat teremteni, mindennek izzadság szaga van.

Hibái ellenére a 7. rész után sem kaszálom el, mert túl érdekes a koncepció (annak ellenére, hogy sokszor láttuk már). A tisztán scifi részekért érdemes nézni, mert azokat eltalálták - itt meglátszik a Csillagkapu több mint 10 éves múltja.

süti beállítások módosítása