A húszdolláros

Már régóta listámon volt ez a film. Vadásztam rá sokáig, de aztán csak sikerült előásni az internet mélyéről. Talán a várakozás tette, hogy megnőttek az elvárásaim, vagy túl sok lehetőséget láttam az alapötletben. Nem tudom pontosan mi volt az oka, de némi csalódottsággal álltam fel a fotelből a film végén.

A húszdolláros – nem túl meglepő módon – egy húszdolláros bankjegy sorsát követi végig az automatától egészen a végső megsemmisülésig. A bankjegyen keresztül emberi sorsokat ismerhetünk meg. Egy hajléktalan asszony, egy házasodni készülő fiatal férfi, egy sztriptíztáncosnő vagy éppen egy piti bűnöző életébe pillanthatunk bele. Rajtuk kívül még sok ember kezében megfordul ez a papírdarab és mindegyikük hozzátesz egy picit a bankó történetéhez. Láthatjuk, hogy a pénzhez mennyi mocsok tapad.

A húszdolláros a "kicsi a világ" elve alapján ide-oda vándorol a szereplők között. Sorsaik a bankjegy által kapcsolódnak össze. A sok szereplőt és szálat mozgató filmekkel ellentétben itt szinte semmilyen kapcsolat nem fedezhető fel a sorsok között. Csak éppen annyi, míg a pénz gazdát cserél.

Gondolhatnánk, hogy a pénz az útja során "felszed" némi tanulságot az életről, de erre nem kerül sor. Csak látjuk, hogy a mocsok magától tapad a pénzhez, és elválaszthatatlan velejárója, de ezt már eddig is tudtuk. A téma tálcán kínálja, hogy tanulságokat vonjunk le húszdollárosunk gazdáinak sorsából, de ebből semmit sem látunk. Helyette, csak néhány poént szórnak el a készítők.

Szinte az összes szerepben ismerős arcokat látunk, még akkor is, ha csak pár mondat erejéig ugranak be. A filmben szereplő színészek közül sok még nem volt akkora név 1993-ban, mint manapság, így lehetséges, hogy ilyen sűrűségben fordulnak elő és a legtöbbjük szemtelenül fiatal is. :)

Lehetne magyarázni a bizonyítványt, de A húszdolláros nem több egy jó ötletre épülő közepes vígjátéknál. Nincsenek mélyenszántó gondolatok, vagy megrázó alakítások. Néhányszor nevetünk, mert valljuk be akad néhány tényleg vicces pillanat, de általában ez sem jellemző. Pontokban ez 6/10-et ér.

Twenty Bucks
színes, amerikai film, 91 perc, 1993
r: Keva Rosenfeld

süti beállítások módosítása