Rómeó és Júlia

Vetítik: Vasárnap, m2 21:00

Rómeó és Júlia neonfénybe öltöztetve? Shakespeare drámáját már számtalanszor feldolgozták. És nem egyszer fordult elő, hogy új környezetbe ültették vagy éppen újraértelmezték az egészet. Baz Luhrmann gondolt egyet és áthelyezte a darabot a 20. századba, Verona Beachre, de megtartotta az eredeti szöveget. Így egy különös elegyet kapott, amihez már csak egy jó rendező kellett és kész is a siker.

Baz Luhrmann Rómeó és Júliája nem csak szimplán egy a sok a közül. Shakespeare agyonkoptatott szerelmi tragédiáját úgy vitte vászonra, hogy megújította, aktualizálta, de közben megtartotta az eredeti báját. Baz Luhrmann volt az a rendező, aki elég megalomán a feladathoz, de nem emelkedik 5 cm-nél magasabbra a föld fölé, s így kézben tudta tartani a szálakat.

A történet mindenki számára ismert, és a végkimenetel sem titok, Luhrmann mégis fent tudta tartani végig a feszültséget és a "hátha" faktort. Az utolsó pillanatig reménykedtünk, hogy Rómeó hátha észreveszi, hogy szerelme csak tetszhalott és nem veszi be a mérget, de aminek meg kell történnie az meg is történik…

Rómeót a mindig gyerekképű DiCaprio alakítja a tőle megszokott hitelességgel. Partnere az elbűvölő Claire Danes, aki itt még szinte gyerek. A Csillagporban tündökölt legutóbb, és meg kell állapítsam, hogy az évek ugyan fogtak rajta (de csak picit :)), de a mosolya örök. Nem lehet neki ellenállni. Ezért is van, hogy nem tudom kimondani rá az elmarasztaló ítéletet, pedig nem volt éppen a helyzet magaslatán.

Luhrmann egészen az utolsó jelenetig vissza tudta tartani a nyálzuhatagot és a giccs túlcsordulását, de akkor valami elpattanhatott. Áthágja az általa felállított vonalat és giccsbe öltözteti a szerelmespár dupla öngyilkosságát.

Lehetne hibákat keresni a filmben, és talán nem is lenne olyan nehéz dolgunk, de engem elvarázsolt erre a két órára. Ez egy olyan filmes értelmezése talán az egyik legismertebb sztorinak, amire könnyedén rá tudok bólintani. Nálam ez 9/10. Kellemes lezárása lehet egy kajákkal és süteményekkel zsúfolt hétnek. :)

Romeo + Juliet
színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 120 perc, 1996
r: Baz Luhrmann

süti beállítások módosítása