Julie & Julia - Két nő, egy recept

Mélyről kezdett felkapaszkodni ez a film, mert a nyitójelenetben belénk hasít Meryl Streep (itt) irritáló hangja és hangsúlyozása. Aztán ugrunk 50 évet, Julie Powell életében találjuk magunkat és kezdünk begyorsulni. Lassan utazósebességet érünk el, és lassan a felérünk a fennsíkra is, hogy aztán csak a legvégén zuhanjunk megint a mélybe. Röviden és érthetetlen metaforákon keresztül így lehet gyorsan összefoglalni ezt a filmet.

Két nő párhuzamos története, két idősíkban, két kontinensen. Nem csak egy szakácskönyv köti őket össze, de sorsuk is. Julia Child írt egy szakácskönyvet – francia konyha amerikaiaknak, érthetően –, Julie Powell pedig elhatározta, hogy 1 év leforgása alatt megfőzi az összeset, és ezt meg is örökíti az internetnek hála.

A történet nem tartogat nagy fordulatokat, vagy súlyos konfliktusokat. És tényleg. Nem is kapunk csak szépen és jól elmesélt történetet. Két nő történetét. Életükben vannak nehéz pillanatok (drámai momentumok a filmben :)) és ezeken túl kell jutni, meg kell oldani őket. Tényleg csak ennyi lenne a film és mégis működik.

Nem láttam bele semmilyen mélyebb tartalmat, de mégis megszólított ez a film. Mint gyakorló blogger át tudom érezni, hogy milyen az, amikor teljesen ismeretlen (és sokszor arctalan) emberek ismerik el, amit teszek/írok. Mennyire lehet örülni egy-egy kommentnek (főleg az elején), vagy az idetévedő olvasóknak.

Emellett a főzés örömeit is nagyszerűen mutatja be. Néha napján én is főzésre adom a fejem, de a Julie & Julia nagyon meghozta a kedvem. Elmagyarázhatatlan a főzés miért okoz örömet, s a film sem próbálja mindenféle kacifántos módon elmondani, hogy Julie vagy Julia miért szeret főzni. Egyszerűen csak bemutatja ezt az örömöt – és persze az ínycsiklandozó ételeket, amik közben elkészültek.

A film közepe egyszerűen zseniális volt. Gondoltam is magamban, hogy már régen láttam ennyire életigenlő és örömteli filmet. Aztán lassan kezdett látszani az út vége, és az üzemanyag is kezdett fogyni. Mire az út véget ért, elhagyta magát a film. Talán a rendező hibája, talán a forgatókönyvíróé. Nem tudni. A végeredménye így egy erős 7/10

Julie & Julia
színes, amerikai filmdráma, 123 perc, 2009
r: Nora Ephron

süti beállítások módosítása