Változó világ

Az autók változnak, a ruhák változnak, és a zenék is, de a fiatalság örök. A mai fiatalok nem züllöttebbek, mint 30 éve voltak az akkoriak. Elég, ha csak ezt a kordokumentumnak számító filmet nézzük. Az alkohol, drogok és szex mámorában úsztak már akkor is, nem új jelenség ez. Persze nem mindenki, de ma sincs ez másképp.

A Ridgemont High egy évét kísérhetjük végig extra sebességgel. Eltelik a majdnem 10 hónapos tanév és a végén még mindig ugyanott vagyunk, csupán néhányan leltek rá a boldogságra, vagy voltak kénytelenek szembesülni az élet kevésbé szép oldalával.

A történet több szálon fut, több főbb karakter egy évét követhetjük végig. Stacy a testével ismerkedik, Mark álmodozó-romantikus és keresi élete első szerelmét. Jeff Spicoli laza szörfös, vagyis így szeretne élni, de mégis kénytelen élvezni a történelem órák emelkedett hangulatát. Ha az összes szereplőt fel szeretnénk sorolni, akkor oldalakat lehetne teleírni. Mindenkire jut egy kevés idő, épp csak annyi, hogy karcolgassuk a felszínt, de már így is kielégítő képet kapjunk róluk.

A karakterek erősen tipizáltak, mondhatnánk, hogy sekélyes jellemek, de ennyire nem rossz a helyzet. Inkább csak sarkítottan viselik magukon egyes személyiségjegyeiket. Ezekből néhányban akár magunkra is ismerhetünk. Bár ez kábé annyi információt hordoz, mint hogy az ég kék, de ettől még igaz. :) Majdnem az összes tini film erre alapoz. Ezzel hozza emberközelivé, mert különben esélyünk sem lenne azonosulni egy amerikai középiskolással, akinek egészen mások a lehetőségei, mint nekünk voltak/vannak.

Mindig meglepő a régi filmekben, hogy a nagy sztárok honnan indultak és milyenek voltak nagyon fiatalon. Itt Sean Penn és Forest Whitaker tűnik fel elsőnek. Whitaker piros mackós melegítőben. Vicces volt látni. Penn pedig Spicoli szerepében, a laza szőke, hosszú hajú szörfös. Szintén nem látni minden nap. Penn nem csak viccesen nézett ki, de egészen jól is játszott. A többiek azt nyújtották, amit egy ilyen tini filmben elvárhatunk - egyedül Mr. Handet alakító Ray Walstont emelném még ki (nem csak alakításban, de karakterben is).

A Változó idők egy tipikus tini film. Nincsenek meglepetések, csak a jól bevált paneleket kevergetik. Kapunk néhány jó csajt, egy kellemes soudtracket és néhány kamaszkori problémát, amit majd visszatekintve egy vállrántással elintézünk, de akkor és ott sokkal súlyosabbnak tűnik, mint valójában. Bár ennél a filmnél meg kell említenem, hogy belekap néhány súlyosabb kérdésbe, de könnyedén tovasuhan, anélkül, hogy csak egy percre is lassítana. Már nem mai darab, és még ma is élvezhető, viszont részemről így is csak egy nagyon erős (már majdnem 7, de mégiscsak) 6/10-et ért most.

Fast Times at Ridgemont High
színes, amerikai vígjáték, 86 perc, 1982
r: Amy Heckerling

süti beállítások módosítása