Fantastic Mr. Fox

Az animációs filmek szerencsétlen helyzetben vannak. Nem sokat hallunk róluk, és csak nagyon kevésnek sikerül eljutnia nagyobb tömegekhez. Jellemzően ezek nagy stúdiók (kommersz) meséi. Remélhetőleg Wes Anderson új filmje nem merül a feledés homályába, hanem nagyobb tömegek is megismerik, talán itthon is.

Fantastic Mr. Fox Roald Dahl regényét viszi vászonra. A történet csupán csak egy gyerekmese, ami sem nem túl csavaros, se nem túl bonyolult, mégis megkapó. Talán én picit komolyabb tervezős-rablós történetre számítottam, de nem látom be, hogy miről asszociálhattam erre. A történet szerint Mr. Fox sikeres tyúktolvaj, de mikor életük veszélybe kerül, megfogadja feleségének, hogy többet nem rabol. Aztán a kísértés mégis csak elragadja, amikor a három önbizalomtól duzzadó farmer szomszédságába költözik. A gazdák nem hagyhatják megtorlatlanul a történteket, ezért szövetkeznek a róka semlegesítésére.

A filmmel kapcsolatban több dolgot is ki lehet emelni, de kezdjük talán az forgatás technikájával. A Fantastic Mr. Fox stop-motion technikával készült, ami tömören azt jelenti, hogy képkockánként fotózták, majd szerkesztették mozgóképpé. A másik meglepő tény, hogy nem rajzolt karaktereet látunk, hanem bábokat. Profin kivitelezett és részlet gazdag bábokat.

A bábok mimikája meglehetősen szegényes, ezért a szinkronszínészeknek a hangjukkal sokkal jobban kell játszaniuk, mint általában és talán mi is jobban figyelünk rá. Ezért is tűnik ki sokkal inkább, hogy kik adták a hangjukat a filmhez. Végigfutva a listát nagyon sok néven megakad a szemünk, szinte mind ismert név. Ellentétben a legtöbb animációs filmmel itt sokszor felismerhetőek a szinkronszínészek a hangjuk alapján.

Bár a látvány magában is megállná a helyét, mégis a nagyszerű soundtrack-kel válik teljessé. Picit furcsa összekeverni a látványt a zenével, de meglepődnénk mennyire elválaszthatatlanok. Ha nincs zene, akkor megmagyarázhatatlan feszültség uralkodik el rajtunk. Itt erről szó sincs. A látványvilág és a háttérzene nagyszerű keveréket alkot.

Mr. Fox kalandja a három gazdával egy mindenképpen egyedi és élvezhető mese. Szerethető karakterek, jó forgatókönyv – minden egyben van, hogy valami maradandó szülessen. 8/10.

Fantastic Mr. Fox
színes, amerikai animációs film, 2009
r: Wes Anderson

süti beállítások módosítása