Oscar 2010

A gyors jelentésekkel mindig elkésünk, de legalább ideérnek egyszer. A hétfő korareggeli Oscar jelentés is elmaradt. Valójában nem is volt szándékom a díjazottak listájának közzététele, viszont pár gondolatot megosztanék, a tavalyi gyakorlathoz hasonlóan.

Az idei Oscar – néhány meglepetéstől eltekintve – a lejátszott meccsek Oscarja volt. A kérdés csupán az volt, hogy a na'vik vagy a bombaszakértők robbantanak-e nagyot. Most már tudjuk, hogy az utóbbiak. A bombák földjén hazavitte a fontos díjakat. Jobb ez persze, mintha az Akadémia behódolt volna a rekordbevétel előtt, de számomra a bombás film nem volt olyan meggyőző. Nem volt rossz, sőt voltak nagyon jó pillanatai, de a nagy izgalmak elmaradtak. A legjobb film kategória további jelöltjei csak azért voltak ott, hogy kitöltsék a helyet. Ez nagy kár. Az utóbbi években nem is volt szoros csata egyszer sem. Mindig 2 vagy 3 szereplősre redukálódott a verseny.

Jeff Bridges díja sejthető volt, Christoph Waltz aranyszobrocskája nem volt kérdés. A nagy meglepetés nekem Sandra Bullock (főleg szőkén) volt. A The Blind Side-ról alig hallottam, csak most, hogy jelölték. Még az is lehet, hogy belekerül egy mélyebb merítésbe és feltűnik itt a blogon is egyszer.

A Fel! győzelme nem volt kétséges már moziba kerülésekor sem. Itt megjegyezném, mint tavaly is, hogy a Pixar filmjeibe picit többet látnak bele, mint ami tényleg ott van. A Fel! jó volt, de az idei, igen erős mezőnyben én nem neki adtam volna a szobrocskát.

Az értékelés úgy teljes, ha elismerjük az Avatar technikai újításait és hogy teljesen jogosan kapta meg a díjait. Igaz, hogy az Avatar, mint film erősen középmezőny, de látványügyileg a tavalyi év egyik, ha nem a legjobbja volt.

Az Oscar rongyrázás minden évben. Sok film kimarad, ami pedig egy jelölést legalább megérdemelne. A nagy stúdiók marketing fogásként tekintenek rá. A nézők pedig úgy veszik, hogy erősen ajánlott a díjazottak megtekintése, pedig-pedig… Nagyon nagy kár, hogy az Oscaron kívül nincs másik díjátadó, aminek ekkora lenne a presztízse, vagy akár csak a filmes körökön túl egy picit szélesebb közönséget is megmozgatna.

Csak remélni lehet, hogy a következő, 83. Oscar díjátadón valami csoda folytán csupa érdekes film kerül jelölésre.

süti beállítások módosítása