A hatalom árnyékában (The Ides of March)

A politika belülről rág szét mindenkit, aki közelebbi kapcsolatba kerül vele. Hősünk Stephen Meyers fiatal még, de már nagyon érti, amit csinál. Saját ambícióit úgy határozza meg, hogy hinnie kell az ügyben, annak érdekében támogatni tudja, ezért is Mike Morris kormányzó kampánytanácsadója. Hisz benne, hogy Morris képes megváltoztatni a világot, képes az embereket jó irányba téríteni.

Bár főleg hősünk lelki világa kerül terítékre, de azért picit bepillanthatunk egy választás színfalai mögé is. Láthatjuk, hogy mint egy vallási szekta vak hitével emberek százai dolgoznak egy-egy politikus mögött, hogy az úgy tűnjön képes betartani az ígéreteit és egy jobb világot hozni.

Talán jobban kellett volna érteni és ismerni az amerikai elnökválasztási rendszert, mert így néhány részlet csak elszaladt a fülem mellett. A párbeszédek nagyon tömények. Politikai témájából adódóan a mellébeszélésé a főszerep, de azt olyan intenzitással teszik, hogy csak kapkodtam a fejem. Két óra szüntelen figyelmet igényel. Nem lehet egy percre sem lazítani, már-már mentálisan megterhelő nézni ezt a filmet.

Viszont a színészi alakításokért mindenképpen megéri megtornáztatni az agyunkat. Ryan Gosling nagyon felkapott manapság, de azt, hogy játszani is tud már azelőtt bizonyította, hogy kockahasat faragott volna magából (pl Fél Nelson). Ennek megfelelően itt is nagyszerűen mutatja be fehérből a feketébe vivő rázós utat.

Szinte csak asszisztál a többi színész, de mindenki kap egy-egy pillanatot, amikor igazán villanthat. Philip Seymour Hoffman beszéde a lojalitásról egyszerűen pazar volt. George Clooney a szokásos sármját dobja be, ami mindig működik, így itt is. Clooney most a kamera mögött is feltűnik. Eddig még kimaradtak Clooney rendezései, de ez után biztos vagyok benne, hogy hamarosan pótolnom kell. A kamera mögött legalább annyira magabiztos mint előtte.

A hatalom árnyékában egy nagyon okos film. Főleg a párbeszédekben domborít, de a színészek is kitesznek magukért. A téma örökzöld, és lassan az elnökválasztás is itt van megint, így kezd a téma forróvá válni. Érdemes erre a filmre ellátogatni. 8/10.

Bemutató: 2012. január 26.

süti beállítások módosítása