Seeking a Friend for the End of the World

Egy kertvárosban egy házaspár ül az autójában, amikor a rádió bemondja, hogy a Föld megmentésére tett utolsó kísérlet is kudarcot vallott. Ezzel a felütéssel indít a film. Még három hét maradt a biztos vég bekövetkeztéig, és a társadalom már félig szét is esett.

Seeking-a-Friend1.jpeg

A világ megsemmisülését vagy inkább megmentését általában egy hős szemüvegén keresztül nézzük, aki a végén megdicsőül, az emberiséget pedig elkerüli a kihalás. Az egyszerű közember szempontjából sosem éljük meg a világvégét. Most itt az alkalom, hogy Dodge utolsó 3 hetét végigkövessük.

Érdekes lenne megnézni, hogy a biztos kihalásnak milyen társadalmi hatásai lennének, és hogy milyen gyorsan és milyen formában épülne le a társadalom. Itt most ebből csak ízelítőt kapunk, inkább a személyes drámákra koncentrál a film. Elsősorban Dodge öntudatra ébredése és Penny-vel való kapcsolata van a főszerepben. Bármennyire érdekes is lenne egy társadalomkritikai vonal, jobb választásnak tartom, hogy egy jellemfejlődéses drámává növi ki magát a film.

A hangulatot az első perctől lassan és tudatosan építi a rendező. Mire a végére érünk, teljesen beszippant a halál biztos tudata, de közben ott van a megnyugvás érzése is – megtaláltuk az élet értelmét. Már nem akarunk elmenekülni a sors elől, beletörődünk az elkerülhetetlenbe. Már majdnem a metróban jártam, amikor kezdett elengedni a film hangulata. Már nagyon régen volt, hogy egy filmnek sikerüljön ennyire beszippantania.

A történetet egy road movie-ba csomagolták. Ahogy lenni szokott, nem a cél volt a fontos, hanem az utazás. A film középpontjában egy lelki utazás van, ahogy hőseink feldolgozzák, hogy ez a sárgolyó nem lesz többé. És ahogy feldolgozzák azt, hogy az életük záros határidőn belül véget ér. Ehhez jó adalék Steve Carell, aki meglepően jól játszik. Kifejezett jól állt neki ez a drámás szerep.

A Seeking a Friend for the End of the World egy kifejezetten jó film. Abszurd alaphelyzete ellenére teljesen átélhető. A nyári blockbuster szezon közepén kellemes felüdülés lehet.

8/10

Míg a világvége el nem választ
r: Lorene Scafaria
Bemutató: 2012. július 26.

süti beállítások módosítása