The Darjeeling Limited

Kis hazánkban szinte teljesen ismeretlen ez a film. Talán csak azok hallotak róla, akik nap mint nap követik a filmvilág eseményeit. Vagy csak egyszerűen szerencséjük van, mint nekem és véletlen ráakadtak. Pedig igazán megérdemelné a figyelmet, mert egy nagyon jó moziról van szó.

Wes Anderson rendezte, aki a Tenenbaum, a háziátok című filmet is. Robert D. Yoeman fényképezte, aki már szinte házi fotográfusa Wes Andersonnak, mert sok filmjét fotózta már. És érthető, hogy miért őt választotta, a képek magukért beszélnek.

Három testvér egy év után újra találkozik és egy spirituális utazásra indulnak Indián keresztül, hogy felelevenítsék a köztük lévő kapcsolatot. Utoljára apjuk temetésén találkoztak, de anyjukat akkor sem látták már régóta. Ez a másik céljuk. Rég nem látott anyjukkal is szeretnének találkozni, aki valahol Indiában tartózkodik éppen. Utazásuk nem várt kalandokat tartogat a számukra.

A film két részből áll. Az első egy külön rövidfilm, ami ugyan szorosan nem kapcsolódik a történethez, de a filmben sok utalás van rá. Címe Hotel Chevalier. A dvd-s kiadáson nincs eléggé kihangsúlyozva, így könnyen beleeshetünk abba a hibába, hogy nem vesszük észre és ezért nem nézzük meg a film előtt. Pedig eléggé fontos, nem csak Natalie Portman bájait csodálhatjuk meg, de a nagyfilmben lévő utalásokat sem érthetjük nélküle.

Egy jelenettől eltekintve az egész filmet Indiában forgatták. Csodálatosan van fényképezve. Gyönyörű tájképekkel ajándékoz meg. A képet mindig egy hatalmas színkavalkád uralja. Teljesen olyan érzése van az embernek, mintha őmaga is ott lenne a forgatagban. India teljesen más, mint a jól meg szokott nyugati világunk. A film ebbe a másságba enged egy kis bepillantást. Kár, hogy nem játszódik több film ezeken a tájakon.

Owen Wilson, Adrien Brody és Jason Schwartzman játszák a három főszerepet. Owen Wilson megmutatja, hogy képes rendes színészi játékra is. Eddigi filmjeiben általában nem nyújtott valami kiemelkedő teljesítményt. Brody is nagyot alakít, de tőle el is várjuk A zongorista című filmért kapott Oscar óta. Pár perc erejéig Bill Murray is feltűnik.

A rendezés is kiemelkedő lett. A folytonos futás a vonat után, megmutatja, hogy bármennyire is akarják, nem tudják irányítani a sorsukat. Az a pár képsor, mikor különboző szobákon suhan át a kamera és különböző sorsokat mutat be teljes pontossággal, pedig egyszerűen zseniális.

Az i-re a pontot a zene teszi fel. Jól összeválogatott lista, sok The Kinks is megszólal, ami egyik személyes kedvencem. Már csak ezért is megemlíteném, de tényleg érdemes beszerezni a soundtracket.

Nagyon tetszett a film, úgyhogy megy is a 9/10. Tényleg megérdemli, minden összhangban van: a rendezés, a gyönyörű képek és a színészek játéka. Mindenkinek ajánlom a minél előbbi megtekintését.

süti beállítások módosítása