Nem vénnek való vidék

8 Oscar-jelölés már jelent valamit. Vagyis azt hittem. Ebből a 8-ból én szívem szerint legjobb férfi mellékszereplőnek járót most rögtön odaadnám. Javier Bardem kivállóan alakítja a pszichopata gyilkost, az egész emberből csak úgy sugárzik, hogy őrült, de tudja mit csinál. Eltekintve tőle nem érdemel ennyi jelölést a film.

Krimiként indul, de aztán átvált egy menekülős thrillerbe, ahol csak úgy hullanak az emberek. Bőrszíntől, nemtől és kortól függetlenül. Llewelyn Moss (Josh Brolin) talál egy táskányi pénzt, nem kevés heroin társaságában és egy joadag hullát mellé a puszta közepén. Magához veszi a pénzt, pedig tudja mi lesz a következménye. De hát ő is csak egy gyarló emberi lény, akit a pénz hajt. Szóval innentől kezdve menekülni kell, mert másnak is kell a pénz és a tanúkat nem szeretik, szóval neki halnia kell. A másik szálon Bell sheriff (Tommy Lee Jones) nyomoz az ügyben, vagyis inkább csak úgy tesz, mert nem akar belekeveredni, öreg ő már ehhez.

A film nem a nyomozásra és nagy mélységekre koncentrál, hanem marad a felszínen. Nem tudjuk meg kik mozgatják a szálakat a háttérből, de ez itt és most nem is fontos. Csak Moss, Chigurh és a pénz a fontos. Senkiről és semmiről nem tudunk semmit és ebben van az egész film varázsa. Nem szórakoztak a készítők a film elején azzal, hogy egyesével felépítsék a karakterek jellemét. A film végére se leszünk okosabbak a szereplők előéletét illetően.

A film egésze kicsit unalmas, vannak benne pörgősebb jelenetek, de nem jellemző. Ez az unalmasság sokat ront az összképen. Nem is beszélve a főszereplőről (Josh Brolin) aki nem alakít sehogy. Csak ott van a képernyőn és kész, nem teszi oda magát rendesen. Általánosságban azt mondhatom a filmről nincs meg a kellő hangulata, de azért nehéz itt általánosságban beszélni, mert vannak kiemelkedően jó jelenetek. Amikben remekelnek a színészek és hangulat is a helyén van.

 

 


Értékelés:

 

Összességében érdemes kifizetni a mojiegy árát és beülni rá. Ha másért nem is, akkor Javier Bardem alakításáért. A hideg futkosott tőle a hátamon mikor feltűnt a színen, de itt teljesen jó értelemben. Viszont a kettősség miatt csak 7/10.

süti beállítások módosítása