Dragonball: Evolúció (Dragonball Evolution)

...avagy kámeeeee há' méééé kellett ezt megcsinálni????

Mondhatjuk, hogy a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb anime sorozata a Dragonball. Alkotója, Akira Toriyama, aki 1986-ban kezdte megismertetni a világgal Son Goku a későbbiekben legyőzhetetlen harcos történetét. A rajzfilm sorozat hihetetlen népszerűségre tett szert, ennek hatására elkészül 1989-ben a Dragonball Z, és ezt követi egy kis kihagyással hét évvel később a Dragonball GT széria. Annak idején kis hazánkat is elérte a Dragonball láz az egyik kereskedelmi csatorna sgítségével. Attól kezdve minden kiskölyök Son Goku akart lenni, és nem egy játszótéren felhangzott a már kultikussá váló "káme-háme"kiáltás.

Ahogyan aztán az esetek nagy részében történni szokott, mint minden sikeres sorozatra, képregényre, vagy számítógépes játékra, lecsapott a nagy amerikai mozi ipar, és beindult a pénzgyártó gépezet. Sajnos a Dragonball esetében is. Néhány szó a történetről és annál több a kivitelezésről.

Minden tiszteletem az alkotóknak, de mielőtt leromboltak volna emberek ezreiben egy évek óta élő illúziót, ki kellett volna nyitni egy képzeletbeli könyvet. Aminek címe: Képregényekből, játékokból készűlt élőszereplős filmek elcs*szett változatai. Ha létezne ilyen könyv, valószínűleg nagy hasznát vennék a filmkészítők, és nem követnének el ilyen meddő próbálkozásokat mint jelen esetben. Nem kell mindent amerikanizálni. Ami nem megy azt miért kell erőltetni????

A Dragonball Evolúció az első, 1986-os kezdőszéria történetét próbálja feldolgozni. De! Az kevés, ha a szereplőket ugyanúgy hívják mint a rajzfilmben, és ugyanolyan a hajuk (hellyel-közzel), ezzel még közel sem jutunk közelebb a Dragonball világához. A (Son)Goku-t alakító Justin Chatwinen úgy áll a már "védjegynek" tekinthető narancssárga harci ruha, mint "tehénen a gatya". Vagy ott van Bulma, a nagyszájú high-tech zseni cica, aki mindössze annyira hiteles, hogy kitalálta a sárkány-radart. Megismerhetjük a "zsivány vállalkozót" Yancha (Joon Park) személyében, szándékosan nem az alakítás kifejezést használom. Egyetlen egy ember van aki valamit is letesz az asztalra alakítás terén. Ő pedig nem más, mint a Roshi mestert alakító Chow-Yun Fat. Az ismert akció-sztár itt megcsillogtatja komikusi képességeit. Remekül hozza, az enyhén szólva nem 100-as, kissé perverz nagymester figuráját.

Ami még említést érdemel, az a harci jelenetek kidolgozása. Érezhető, hogy a háttérben sokat próbált, gyakorlott harcművészeti stáb áll. Ezzel nincs hiba. Látvány? Az is van kérem itt-ott, nem panaszkodhat a néző, hogy a film tele lenne rakva speciális effektusok tömegével. Nem nyújtották hosszúra a filmet, ami egy óra tizenhárom percbe belefér az a helyére is kerül. Ha esetleg a többi "művész" is megerőltette volna magát, még egy jó kis akció-mozi is kerekedhetett volna belőle. Nagy jóindulattal, ha már a többi filmre az összes jegy elkelt, érdemes beülni, mert mire elkezdenénk unni már vége is. 10/2

süti beállítások módosítása