Kettős játék (Duplicity)

Amerika VS. Gazdasági válság

A 2009-es év nagy blockbusterei között elszórva vagy megfogyva bár, de törve nem, itt-ott találhatunk gyöngyszemeket, amelyek nem a látvány világukkal hódítanak, inkább a néző agyát kérik fel egy izgalmas elme-bajnokságra. A véleményezés tárgyává tett film, a Duplicity remek példának szolgál arra, hogy minimális befektetéssel, nem spórolva persze a nagy nevekkel, szórakoztató mozit lehet készíteni.

Ray Koval (Clive Owen) volt MI6 (Brit titkosszolgálat) ügynök, felhagyva az erkölcsi elismerés jutalmát, és inkább a pénzt választva, tagja lesz egy Equipkrom nevű multinacionális cég biztonsági csoportjának. A multi vállalathosszú ideje rivalizál a Burkett & Randle mammut céggel, hogy biztosra menjenek, beépítik a B&R-hez Claire Stenwick (Julia "Pretty woman" Roberts) ex-CIA ügynököt. A "tégla" tudomást szerez egy új, forradalmi termék létrehozásáról. Ray és Claire múltja közös, ami ebben a helyzetben különösen problémás, mivel elvileg "ellentétes" oldalon állnak. Konspiráció, összeesküvés elméletek, nem tudni ki kinek higgyen.

Nos, kellemes meglepetés a film. Talán a James Bondi idők óta nem volt olyan alkotás, ami ennyire visszanyúlna a jó öreg "fapados" kém-módszerekhez. Nincs szükség műholdas megfigyelésre, éjjel látó szemüvegre, bőven elég néhány mobil telefon, poloska, vagy egy ügyesen megbütykölt fénymásoló a megfelelő helyen. Folyamatosan ész játékra épül a film, mellőzve a történet ellaposodását, mindig ébren tartja a néző érdeklődését. A történetfolyam két szálon pereg. Betekintést nyerhetünk a gazdasági válság ellenére is virágzó két ipari nagyhatalom harcába. Az elsőség elnyerése minden áron, bármely eszköz megengedett. A másik fél eltiprása a pénzközpontú Amerikában. Cselszövések tömkelege.

A másik szál kissé "emberibb", a szemünk előtt bontakozik ki Ray és Claire az ipari kémkedés legújabb Mr. és Mrs. Smith párosa. Köztük folyamatosan zajlik a se veled se nélküled típusú macska-egér játék, és mivel nem ma kezdték a szakmát, minden trükköt és cselt bevetnek egymás ellen a küldetésük során. mégis vannak dolgok, amiknek nem lehet ellenállni, előbb-utóbb a szerelmi szál is felüti fejét. Egyszóval, mindenki teszi a dolgát, sütögeti megbízója, és természetesen a saját pecsenyéjét.

Az alakítások tekintetében, Julia Roberts és Clive Owen hozza a papírformát. A tőlük megszokott minőségű színészi játékot kapjuk. Ami jóleső dolog, hogy a méltatlanul az "örök mellékszereplő" Paul Giamatti végre nagyobb szerephez jut, Dick Garsik az Equipkrom, kissé hatalomittas, már-már diktátori titulusban tetszelgő vezetőjeként. A Spíler című film után szinte már régi ismerősként köszön vissza, itt már jóval több hajjal, Tom Wilkinson, Howard Tully, a rivális Burkett&Randle dörzsölt vezetőjének szerepében.

A film zeneileg is el lett találva, köszönhető ez James Newton Howard munkájának. Már az mozi elején felcsendülő zene, ami kicsit olyan mint ha egy Bond film alapdallamába csempésztek volna néhány taktust a San Francisco utcáin című sorozat ritmusaiból. Ha valaki a sok, dirr-durr, csitt-csatt, film után egy "halkabb", de kétségkívül izgalmas fordulatokkal teli thrillerre vágyik, akkor a Kettős játék egy jó választás. 10/8

süti beállítások módosítása