Banlieue 13 – Ultimatum

Luc Besson már sok mindent adott nekünk, néha jobbat, néha rosszabbat. 2004-ben előállt a B13-mal, ami ugyan nem volt eredeti ötlet, de meglehetősen jót szórakoztunk Leito és Damien őrült rohanásán. Most, 2009-ben újra átélhetjük az élményt, csak most még pörgősebb, még őrültebb és látványosabb.

A DISS feje, Walter Gassman egy kisebb haszon reményében a földdel szeretné egyenlővé tenni a 13-as kerületet és helyére valami újat és számára jövedelmezőt építeni. Tervének sikere érdekében nem átall hazudni, embereket megvezetni és persze gyilkolni sem. Leitora és Damienre marad a feladat, hogy megakadályozzák, hogy több mint egymillió ember otthona váljon porrá másodpercek alatt.

A történet itt sem túl csavaros, viszont nagyon is élvezhető az adott környezetben. Lineárisan tör a végkifejlet felé, de ezt nem bánjuk, mert itt tényleg nem ez a lényeg. Ez egy akciófilm, méghozzá a régebbi vágású fajtából. Hőseink meglehetősen képzett harcosok, de emellett a parkour sem áll távol tőlük. Ezeket a képességeiket be is vetik, hogy kényeztessék a látóidegeinket.

A film tömve van akciójelenetekkel, ezek jól koreografáltak és látványosak - az alább tárgyalt G.I. Joe-val ellentétben. A kamerát sem kapkodják össze-vissza, mint az oly divatos manapság. Teljes szépségében csodálhatjuk meg az egyes mozdulatokat. Azt, ahogy Leito tetőkön menekül, vagy azt, ahogy Damien elbánik néhány rosszfiúval vagy éppen rendőrrel. Mindezt a rendezőnek, Patrick Alessandrinnak köszönhetjük. Egy nézőbarát filmet tesz le az asztalra, és nem a mai trendeket üldözi.

Ez a film a látványról és harcról szól, ezért nem is térnék ki külön a színészi alakításokra, sőt semmi másra sem. A Taken óta nem szórakoztam ilyen jól akciófilmen, a nyári blockbusterek elbújhatnak. Ilyen filmeket szeretnék még kérni! A B13-ban nem tökölnek: jól koreografált akció, jól felvéve. Ennél többet nem is kívánhat egy akciófilm-rajongó. Én azt mondom nézzétek!

Banlieue 13 - Ultimatum
színes francia akciófilm, 95 perc, 2009
r: Patrick Alessandrin

süti beállítások módosítása