Charlie Chaplin

Mostantól 10 héten át, 10 film kerül terítékre 10+1 bejegyzés formájában. Pontosabban ezek az előzetes tervek, ennél csak több lehet, kevesebb nem. Ja, és ez a +1 bejegyzés, s csupán azt a célt szolgálja, hogy felvezesse a cikksorozatot és pár szót szóljon elöljáróban.

A megnézendő 10 film természetesen Chaplin életművének fontos állomásai lesznek. Ismert és persze elismert filmek. Sorrenden még erősen gondolkozom. Lehet, időrendben nézem őket, de inkább hajlok valami más egyéb (esetleg megmagyarázhatatlan) sorrendre. A lényeg végül is az, hogy mind a 10 filmet megnézzem és bemutassam itt a blogon.

Egy ideje már porosodnak itt a filmek, csak nem volt kedvem elkezdeni. Kételkedtem Chaplinben és abban, hogy a művei időtállóak-e. Most már látom mekkorát tévedtem. Kezdésnek Richard Schickel (Time magazin filmkritikusa) életrajzi filmjével indítottam. Ez a dokumentumfilm kicsit több mint két órában mesél Chaplinről. Filmjelenetekkel, interjúkkal és interjúalanynak nem akárkiket nyert meg. Tényleg csak pár nevet említve: Woody Allen, Johnny Depp, Robert Downey Jr., Martin Scorsese vagy Milos Forman. Narrátornak pedig Sydney Pollackot sikerült a mikrofon mögé ültetni. Látszik, hogy ez egy "szeretet-projekt". Azért álltak a kamera elé az interjúalanyok, mert tényleg tiszta szívükből csodálják Chaplint.

Ritkán nézek dokumentumfilmet, de azt hiszem ez elérte a célját. Megvillantott valamit Chaplin nagyszerűségéből és időtlenségéből. Az aktuálisan tárgyalt filmekből mindig láthatunk egy-két jelenetet és abban az egy-két percben is tökéletesen elvarázsolt minket Chaplin. Csak pár mozdulat, egy geg összesen, de ennyi elég, hogy a képernyő rabjává tegyen.

Amit biztosan tudok már most, hogy Chaplin sosem fog kimenni a divatból, sosem lesz idejétmúlt. A filmjein akkor is tudunk majd nevetni, ha a technika már jóval meghaladta a mait. Ezt nagyon kevés alkotóról lehet elmondani. Chaplin sokat adott a mozinak, talán többet is, mint elsőre gondolnánk.

Ez a bejegyzés egyfajta tartalomjegyzékként is fog szolgálni ennek a cikksorozatnak. Ha kikerül egy írás, akkor a linkje itt majd megjelenik, így itt majd összegyűjtve meg lehet találni az összeset.

Chaplin I. - A cirkusz

süti beállítások módosítása