The Tournament

B listás akciófilm? Sok vérrel, szétfröccsenő emberi testekkel és falra fröcskölő agyvelővel? Ha a kérdésekre a válasz igen, akkor rohanjatok és szerezzétek be a filmet, ami műfajának kiemelkedő darabja. Itt nincs tökölés, nincs szép életű hős, aki csak a kislányát akarja megmenteni. Itt csak tömény akció van, és kemény egysorosok.

Az első képkockákon elkezd ropogni a géppuskatűz és csak az utolsó utáni pillanatban marad abba. A készítők nem akartak semmilyen nagy ívű történetet felvázolni, semmilyen hősi tettet megénekelni, csak szórakoztatni akartak. Azok kedvében járni, akik féktelen öldöklésre és másfél óra iszonyatos pörgésre vágynak. Pont ezért olyan jó ez a film, mert nem vállalja túl magát, viszont ami benne van, az 100%-osan ott van. A készítők nem spóroltak a lőszerrel és a robbanásokkal, a ketchuppal meg főleg nem.

A valóságot kizárták az egészből. Teljesen agykikapcsolós, vagy inkább azt mondom, hogy érdemes kivenni az agyunkat, magunkmellé tenni és pihentetetni erre a másfél órára (úgyis ráfér). ahogy lennie kell, a fizika nem létezik a The Tournament világában, harc közben meglepően akrobatikusan pörög a levegőben az orosz elit kommandósunk, s úgy repülnek (anti)hőseink, mintha mindegyik 10 kiló lenne vasággyal együtt. De mindezeket csak azért írom, mert múltkor megkaptam, hogy csak akkor látom meg a valóságtól elrugaszkodott fizikát, ha fikázni akarom a filmet. Pedig nem így van, látom én itt is, csak nem tudok rá haragudni. :)

A nagy dicséret közepette azért akad néhány kivetnivaló is. Főleg a két diszpécser csávó verte le a biztosítékot. Nélkülük egy majdnem tökéletes akciófilmet láthattunk volna, de ketten együtt annyit szenvedtek a képernyőn, amit már nem lehet megbocsájtani, vagy csak simán átsiklani felette. A verseny lebonyolítását és a licitálókat is talán kicsit túl komolyan vették, de ez legyen a legkisebb bajunk.

A történet csak helyszínt biztosít az öldöklésnek, semmi egyéb szerepe nincs. 7 évente rendezik meg a Versenyt, ahol a világ 30 legjobb bérgyilkosa méri össze tudását, természetesen életre-halálra. A végén csak egy maradhat, aki visz mindent.

A The Tournament másfél óra szórakozást nyújt a műfaj kedvelőinek. Teljes mértékben akcióra hegyezték ki a filmet, így a színészi játék, vagy éppen a zene teljesen eltűnik a szétrobbanó testek és fröcsögő vér közepette. Pontszámilag a jó alsó kategóriáját súrolja, de a 4 pont simán kijár neki.

The Tournament
színes angol akciófilm, 95 perc, 2009
r: Scott Mann

süti beállítások módosítása