Derült égből fasírt

Ha animációs film, akkor rögtön a Disney-Pixar páros jut az eszünkbe, egy gyengébb pillanatunkban talán a DreamWorks is, de a Sony Pictures Animationhöz nem túl sok animációs filmet tudunk kötni. Nagy meglepetésünkre, egy-két gyengébb próbálkozás után leraktak elénk egy nemcsak értékelhető, de nagyon is élvezhető darabot.

Flint Lockwood egy különc, aki elhatározta, hogy feltalál valami hasznosat, de szerencsétlenségére eddig találmányai mindig balul sültek el. Meg van írva (a forgatókönyvben biztosan), hogy eljön majd az ő napja is, amikor az egyik találmánya tényleg hasznos lesz. A vízből kaját gyártó csodája nem pont az elvárt módon, de beváltja a hozzá fűzött reményeket. A helyiek végre szeretik és tisztelik. Az egyetlen probléma, hogy az emberi természet telhetetlen – és ez katasztrófával fenyeget.

Lehetetlen, de élvezhető történet, egy kevés tanítással, de még éppen belefér. Ez a tökéletes kombináció egy (főleg gyerekeket célzó) animációs film számára. Manapság a kicsik mellett a nagyokra is gondolni kell, ezért akad néhány nekik (nekünk) szóló poén és utalás. S ez utóbbi, ami tényleg dicséretet érdemel: a Star Warsos Halálcsillagot úgy csempészték bele a történetbe, hogy öröm nézi.

A nagyszerű ötletek mellett majdnem végig le tudott kötni. A konfliktus kiteljesedésénél picit elhagyta magát a film, de aztán ahogy közeledett a megoldás és a happy end, visszatért az eredeti lendület. Visszatértek a poénok, és az ötletek is. Így végül elégedetten állhatunk fel a fotelből.

A végére bebizonyosodott, hogy nem csak a Pixarnál tudnak mindenki számára élvezhető animációs filmet gyártani. A Derült égből fasírt hibái és elképzelhetetlenül bugyuta története ellenére is megér 7/10-et. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdemes rászánni az időt főleg úgy, hogy a karácsony már a nyakunkon és egy ilyen családi mozi pont ideális egy (remélhetőleg) havas délutánon.

Cloudy with a Chance of Meatballs
színes, amerikai animációs film, 100 perc, 2009
r: Chris Miller, Phil Lord

süti beállítások módosítása