Az idő urai

A '80-as évek tájékán a magyar animációs filmgyártás a virágkorát élte. Néhány címet mindenféle erőlködés nélkül fel tudunk sorolni (pl: Vuk, Macskafogó, Hófehér, Habfürdő). És ezek nem csak azért emlékezetesek, mert azóta gyakorlatilag megszűnt Magyarországon az animációs filmgyártás, hanem azért is, mert világszínvonalon is simán megállják a helyüket. A most tárgyalt film picit ugyan kilóg a sorból, mert francia-magyar koprodukcióban készült, de a gyönyörű rajzok a Pannónia Filmstúdió művészeit dicsérik.

A történet Stefan Wul A Perdide bolygó árvája (L’Orphelin de Perdide) című regényén alapul. A bolygót óriási húsevő darazsak támadták meg. Az egyetlen túlélő Piel, egy kisfiú. Mikor Jaffar tudomást szerez Piel helyzetéről, kis csapatával rögtön elindul a Perdide felé, de az út hosszú és veszélyes. Nem csak külső, de belső problémákkal is szembe kell nézniük a hosszú út során.

Az idő urai ízig-vérig mese - ezt le sem tagadhatná. Egy mese minden kellékével bír és egy percig sem lehet kétséges, hogy a végén mi lesz Piel sorsa. De nem csak mese, hanem science fiction is, méghozzá az igényes fajtából. Gyerekmese lévén nem a mélyenszántó gondolatokra koncentrál, de ha jól figyelünk, néhányat azért elcsíphetünk.

A rajzok picit egyszerűnek tűnhetnek, de ez az egyszerűség hordozza magában a rajzok báját. Elsőre talán nem túl kifejezőek az arcmimikák, de ez nem is annyira fontos. A szinkronszínészek jól játszanak a hangjukkal, és így már nem is igényeljük a kifejező arcokat. A rajzstílusban felismerhetjük a Pannónia Filmstúdió rajzolóinak jellegzetes vonásait. :)

Az idő urai egy nagyon kellemes mese a '80-as évek elejéről; kicsiknek, nagyoknak egyaránt ajánlott. Pontozásban ez most egy 8/10-et ér. Kis kutakodás után rátalálhatunk egy szinkronos változatra a neten (bár a felvétel minősége elég gyatra), de egy ilyen klasszikus darabnak a polcon a helye.

Les maîtres du temps (Time Masters)
színes, francia-magyar animációs film, 81 perc, 1982
r: René Laloux

süti beállítások módosítása