Grincs

Vetítik: Szerda, TV2 16:30

How the Grinch Stole Christmas
színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 105 perc, 2000
Rendezte: Ron Howard
Főszereplők: Jim Carrey, Sir Anthony Hopkins

Több száz méterrel a tengerszint felett, a Mt. Crumpit-en, teljes magányban, él Grincs, a furcsa, morózus, zöld figura. Alapvetően harmonikus életet él, szociális kapcsolatai, Max-re a kutyájára korlátozódnak, folyamatosan morog, és így tovább. Ezt a hibátlannak tűnő boldogságot, csupán Kifalva lakóinak, karácsonyi nyüsgésének zaja töri meg. Így aztán hősünknek az a világmegváltó ötlete támad, hogy ugyan már, lopjuk el a karácsonyt. A díszektől, az ajándékokig, mindent szép lassan elsinkófálgat, és reménykedik, hogy így talán elmrad a Karácsony és ezzel a lelki békéje a helyén marad.

Grincs figurája és története Dr Seuss (Cat In The Hat), a népszerű amerikai Benedek Elek, tollából származik, még az ötvenes évek végéről. Aztán '66-ban készítettek belőle egy animációs filmet, ami elég népszerű lett (még ma is sokszor vetítik karácsonykor), majd kult státuszba került. Például nem egyszer láthatjuk, hogy az megy a tévében, egy karácsonykor játszódó filmben. Aztán 2000-ben elkészült jelen sorok tárgya, melyben Jim Carrey alakítja a zöld figurát, valamint Anthony Hopkins narrálja.

Ezen kívűl sok érdekeset nem tudunk elmondani. Teljesen átlagos, ha nem az alatti megvalósítást kapunk. A trükkök és a smink, néhol kifejezetten gagyinak hatnak. Pedig nem feltétlenül a kivitelezés a rossz, sokkal inkább az elgondolás túlzó. A díszletek szintén elképesztően low-budget hatást keltenek. A megvalósításbeli igénytelenségeket, azonban klasszul ellensúlyozza, a szerethető történet, illetve Jim Carrey, aki még negyedkiló zöld festék alatt is érvényesül, ha nem is brillírozik.

Ha nehezen is, de kijön a nullszaldó. Nem feltétlenül a legjobb, de messze nem a legrosszabb választás a karácsonyi filmkínálatból. Abban megegyezhetünk, hogy nem is e film miatt ismerjük Ron Howard nevét. 10/5

süti beállítások módosítása