Így neveld a sárkányodat

Az utóbbi hetekben két sárkányos film is befutott a mozikba. Az európai változat a gyönyörűen kidolgozott világ mellé nulla történetet adott, ezzel szemben az amerikaiak mindenben a középutat választották. Sablonosabb világot teremtettek, sablonos történetet húztak rá, de mégis sikerült egy jó elegyet képezni, mert működik a dolog. A DreamWorks filmje végig szórakoztató és szerethető.

A történet a jól bevált ellentétek vonzására épít, és arra, hogy az ismeretlen furcsa mód vonzza az embereket. Esetünkben Hablatyot vonzza az ismerős ismeretlen, mert a sárkányokat csúnyamód félreismerő vikingek közül ő lesz az első, aki átlépi a határt, és valami újat mutat mindenkinek. A történet többi részét már szinte részletezni sem kell, mert mindenki tudhatja, hogy a happy end garantált a végén.

Az animációs filmeket, de még inkább az animációs meséket nem a csavaros történet mozgatja. Néhány jó ötlet, szerethető karakterek és jól elhelyezett poénok sokkal többet érnek, mint egy komolyan felépített történetfolyam. Az Így neveld a sárkányodat pont ezekre épít. Ez nem meglepetés, az már viszont annál inkább, hogy mennyire jól működnek ezek az összetevők.

A félelmetes sárkányokat lehozza egy aranyos kis háziállat szintjére, de mégsem bagatellizálja el a jelenlétüket. Nem teszi tönkre a sárkány mítoszt, inkább csak egy új színezetet ad neki, és ezzel teremt rengeteg lehetőséget egy kis vidámságra. Ezeket a helyzeteket legtöbbször sikerül kihasználni és ráadásul nem az elcsépelt módón. Itt-ott belecsempésztek egy kis eredetiséget a filmbe, aminek külön örültem.

Divatos a 3D meg minden, ennek ellenére én megmaradtam a jól bevált 2 dimenziós változatnál. Egy-két helyen volt csak szembetűnő, hogy itt a trendi 3D-t próbálták erőltetni. Számomra semmit nem vett el az élményből a 3. dimenzió hiánya, sőt lehet, hogy olcsó trükknek ható "3D-s kliséktől" kíméltem meg magam (világosítsatok fel, ha valami hihetetlen élményt hagytam ki a 3D-vel).   

Az Így neveld a sárkányodat nem váltja meg a világot, nem mutat semmi újat az animációs filmek világában sem, de szórakoztató esti kikapcsolódásnak tökéletes. Szerethetőek a karakterek, néhol vicces is, néhol aranyos. Egy erős 7-est simán tudok rá osztani. A trailer elbátortalaníthat, de ne hagyjuk magunkat.

How to Train Your Dragon
színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film, 92 perc, 2010
r: Chris Sanders és Dean Deblois

süti beállítások módosítása