The Social Network

A facebook filmként emlegeti mindenki, holott több annál. Jóval több. Mondhatni a facebook csak témaindító. És igen tényleg a moziteremben ültem és tényleg a filmet néztem. A facebook alapítása, a perek és Mark Zuckerberg mind csak kellék, hogy Fincher egy látleletet adjon napjaink világuáról. Mindegy honnan nézem, a social media, és mindenféle közösségi site fontos részét képezik az életünknek.

Zuckerbergnek nagy felismerése volt, hogy az embereknek erre van szüksége. Arra, hogy a szociális életüket netre pakolják. És ezzel a felismerésével szó szerint átformálta az internetet. De itt most nem a facebookról mint jelenségről beszélünk. Vagyis pont, hogy igen - a film teszi ezt. A site születése csak ürügy.

És ezt Fincher úgy adja elő, hogy észre sem vesszük. Csak pörög a számláló, hogy hány felhasználója van a facebooknak, és közben lassan az üzenet is átszivárog. Nem erőletett, nem szájbarágós, de mégis megérkezik.

Csak apróságokon múlik. Például ott a tény, hogy kivétel nélkül mindenki hadar a filmben. Persze Markot alakító Jesse Eisenberg tolja a legdurvábban, ami érthető is. Ez a hadarás nem elsősorban nem arra utal, hogy mennyire felpörgetett mindent az internet, hogy mire a havarod odaér hozzád, már tudja, hogy szakítottál a csajoddal, mert olvasta a blogodon vagy látta hogy a relationship statusod egyedülálló. Ez a hadarás elsősorban arra utal, hogy a weben minden másodperc számít. Ha jókor kapod el és sikerül befogni a szelet (mint ahogy Zuckerbergnek is sikerült), akkor nagy lehetsz, nagyon nagy.

Egy cég születését ecsetelő filmből nem könnyű valami tényleg értékeset faragni. Ez Finchernek maradéktalanul sikerült. A film kerek lezárt egész, annak ellenére, hogy nincs vége (de hova is legyen, ha minden nap újabb és újabb felhasználók regisztrálnak a facebookra). A színészek jók. Sőt Jesse Eisenberg nagyszerűen alakítja a nerdöt. És barátját alakító Andrew Garfield. Neki sem kell szégyenkeznie.

A THE SOCIAL NETWORK sokkal jobban sikerült, mint vártam. Élvezetes két óra. A facebookot nem lehet már közelebb hozni, mert minden nap hosszú perceket (órákat) töltünk előtte, viszont itt bepillanthatunk picit a színfalak mögé. Mondjuk azt ne higgyük el, hogy kódot olyan sebességgel írna, mint a filmben. No meg úgy az egész szoftverfejleszés ábrázolása. Valahogy menővé kell tenni. J

Rádobom a 9/10-et, már csak azért is mert egy teremtéstörténetbe (még ha csak egy cégé is) nehéz izgalmakat vinni. Itt ez mégis sikerült. Mindenképpen ajánlott a megtekintése. A facebook mindnapjaink része, érdemes picit kívülről is ránézni.

süti beállítások módosítása