A sas (The Eagle)

Becsület, tisztesség és ehhez hasonló nemes eszmék. Erről szeretne regélni a film, de közben teljesen üresen kong. Ennyire semmitmondó és értelmetlen filmet már nagyon régen láttam. Már az előzetes alapján sem éreztem úgy, hogy kevesebb lenne az életem, ha ez a film kimaradna belőle. A film két órája alatt ez több mint bebizonyosodott.

A sztori olyan mintha a Gyűrűk urát néznénk, csak a körítés sehol sincs Középfölde színes világához képest. Hőseink csak mennek és mennek, néha harcolnak, aztán megint mennek. Majd pár hétnyi értelmetlen utazás után elérik céljukat. Ott időznek egy kicsit, majd hazamennek. Kábé ennyi a film. Tiszta Gyűrűk ura…

Jamie Bell még csak-csak összehoz valamit a vásznon, de faarc-kockahas Channing Tatum ennyit sem hoz. Valójában a tőle megszokott semmit nyújtja. Vannak még fel-felvillanó mellékszereplők, de elhanyagolhatóak. Ez a film teljes mértékben a két főhős köré épül. Az egyetlen probléma, hogy ők nem bírnak vele. Bár kivételesen ez kevésbé az ő hibájuk, mert ezzel a forgatókönyvvel nem is lehet semmit se kezdeni.

A rendező megpróbált mindent, de ez persze nem segít sokat. Az operatőr pedig ott tesz keresztbe a filmnek ahol tud. A kézi kamerás közelről követős dolog szerintem nagyon nem áll jól kalandfilmnek. Főleg akkor nem, ha az az ókorban játszódik. Meg persze a homályosból élesbe átmenő képek egyszer kétszer beleférnek, de hogy minden jelenetet ezzel indítanak. Valójában úgy tűnik, hogy minden jelenet elején ottfelejtették azt a pár kockát, amikor fókuszál a kamera.

Sőt, ha már a fényképezésnél tartunk. Nem értem, hogy miért nem lehet egy akciójelenetet épkézláb módon fényképezni (és vágni) és akkor talán nem lenne ingered, hogy sugárba lehányd az előtted ülőt. Csak kapkodják a kamerát, látni nem lehet semmit. Egy-egy arc bevillan, de az kit érdekel, és totálba szeretném látni egy ókori csata borzalmait. Persze ehhez már rendezni és fényképezni is tudni kell.

A rendezőt itt komolyan nem értem. Kevin Macdonald már megmutatta, hogy tudja mit csinál. Már több nagyon kellemes rendezést is kaptunk tőle. A sas lenne a kötelező melléfogás? Reméljük nem lesz belőle egy egész széria.

Ami végül mégis lefejezi az egész filmet, az a befejezés. Az utolsó fél órában nagyjából percenként 15 új szög kerül a film koporsójába. A logikátlanság és a racionalitás teljes hiánya jellemzi. Mindenféle festett harcosok négy napig éjjel-nappal futnak megállás nélkül? Vagy hősünk Marcus Aquila feltámad félhalotti státuszából és bár járni alig tud, de úgy küzd, mint egy ereje teljében lévő harcos? Kicsit sántít ez valahol.

Az, hogy Skócia most éppen Magyarországra költözött már igazán nem számít. Valójában a táj elég autentikus csak némely mező vagy rét kellően ismerős. Viszont a film hiányosságai felett nem tudunk szemet hunyni. Két óra teljes unalom és üresség. Megint egy olyan film, amiért kár volt a celluloid. 3/10.

süti beállítások módosítása