EUShorts a Toldiban

November 16-ika (péntek) és 22-ike (csütörtök) között - az immár hat éves hagyomány előtt tisztelegve - idén ismét megrendezésre kerül az EUShorts Európai Rövidfilm Fesztivál. Helyszín: a budapesti Toldi mozi.

Eushorts1.jpg

Ezeken a napokon a lelkes érdeklődők mintegy húsz országból több mint hatvan művet tekinthetnek meg, a legkülönbözőbb stílusokban – a vérfagyasztótól egészen az erotikusig. A rövidfilmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, de külföldiek számára fejhallgatóval, angol nyelven is élvezhető.

A megannyi érdekes munka között számos fesztiválnyertes alkotás is megbújik: Cannes, Velence, Karlovy Vary, Berlinale, Sundance és Annency számos versenyfilmje Magyarországon most látható először. Ráadásul ezúttal három magyar „rövidet” is bemutatnak - Gelley Bálint: Otthon, Felméri Cecília: Végtelen percek és Szirmai Márton: Legenda című munkáját. Emellett a tavalyi fesztivál legjobbjai között újra levetítik Hermán Árpád: Sajnálom című kisfilmjét is.

A szervezők a fesztivál hét estéjére 11 blokkal készültek (egyenként 80-90 percesek) – valamennyi elnevezése egy-egy sajátos szín, mely a hozzá tartozó rövidfilmek fő hangulatiságát és/vagy jellegét tükrözi. Így utal például a „Pletykapink” a fiatalos és energikus alkotásokra, a „Lilább” a bosszúvágyra és az intrikára, a „Fűzöld” pedig a természetre és a szabadság utáni óhajra. A cél ezzel egy sokszínű európai fényfreskó létrehozása a vásznon.

Az EUShorts idei díszvendége Erwin Olaf, világhírű fotós-képzőművész-rendező lesz. 1991 óta foglalkozik filmezéssel. Társadalmi kérdéseket feszegető, taburomboló és provokatív alkotásai a „Pipacs” blokkban megtekinthetőek, amin a botrányairól híres művész is képviselteti magát.

Az eseményre a helyszínen, azaz a Toldi moziban lehet jegyet váltani – blokkonként 890 forintért. A teljes fesztiválra szóló bérlet 4990 forintba kerül, mely a szombat esti nyitóbulira is érvényes.

A részletes programért:

http://toldimozi.hu/

vagy

http://eushorts.eu/

 Ez utóbbin a vetítésre kerülő kisfilmekről is olvasható egy-egy rövid leírás.

Filmkedvelőknek erősen ajánlott program!

süti beállítások módosítása