Sorozatmánia - Az új trónkövetelők 3/1. Flash Forward

"Az újgenerációs sorozatok "big bang"-je
(dmi, Filmdzsungel) 

Beköszöntött az ősz, elmúltak a forró nyári napok. Ilyenkor már az emberek behúzódnak szobáik mélyére. A zord időjárásnak is megvan a maga előnye, a szeptember eljövetelével, itthon és a tengeren túl is beindulnak a régi kedvenc sorozatok új évadjai. Mivel a változatosság gyönyörködtet, és a csatornák a nézettség érdekében megtesznek minden tőlük telhetőt, kihasználva a sorozatok népszerűségét, idén is találkozhatunk néhány "újonccal". Az egyik legnagyobb durranásnak ígérkezik az ABC csatorna "zöldfülűje", a Flash Forward, ami nálunk A jövő emlékei címet kapta.

Elterjedt nézet színész körökben, ha valakinek már nem megy jól a szekere a filmvásznon, átnyergel a sorozatok világába. Személy szerint nem osztom ezt a nézetet, mivel ha egy kicsit a dolgok mélyére ásunk, részenként történettől függően 42-45 percben kell azt megvalósítani, amit a vásznon mondjuk 90-120 percben. Mind a technikai megvalósítás, mind a karakter megformálása szempontjából, a befektetett munka és energia itt sem kevesebb. Sőt!

A Flash Forward történetét két-három mondatban fel lehet vázolni. A story alapját Robert J. Sawyer 1999-es sci-fi regénye adja. A hétköznapi élet unalmas körforgását egy napegy világméretű katasztrófa árnyékolja be. A föld minden pontján adott időben, egy adott napon az emberek elájulnak. A tömeges eszméletvesztés pontosan 2 perc 17 másodpercig tart. Az ájulás ideje alatt az emberek hat hónapra előre villanásszerű képeket látnak a saját jövőjükből. Ezeket csak kitekintésnek nevezik. Azon nyomban megindulnak a találgatások, hogy mi okozta a történéseket, ki vagy kik állnak a háttérben.

A fent látható kérdés (Mit láttál?) köré központozódik a történet. A kitekintések világszinten összehozzák az embereket. A "főhős" Mark Benford (Joseph Fiennes) FBI ügynök. Az ügynök kitekintése az sugallja, hogy az ő küldetése lesz a titok megfejtése. Többet nem is érdemes elárulni, mert az csökkentené a sorozat élvezeti értékét.

A Lost utódként emlegetett Flash Forward alkotói nem bíztak semmit a véletlenre. A forgatókönyv író csapat feje, az a David S. Goyer, aki már a 24 című szériában is megcsillogtatta írói fantáziáját. A pilot rész Amerikában 12,5 millió nézőt hozott. Jelen pillanatban a sorozatot itthon csak a megfelelő csatornákon lehet elérni, de aki keres az talál. Jó hír hogy nem kell sokáig várni a hazai sorozat függőknek, az AXN csatorna november 16-tól műsorára tűzi a Flash Forwardot. Szóval némi késéssel de hamarosan a hazai közönség is figyelemmel kísérheti Benford ügynök nyomozását.

Az eddig levetített öt rész alapján:

süti beállítások módosítása