A Zodiákus (2007)

Vetítik: Csütörtök, Cool 21:00

Zodiac
színes, magyarul beszélő, amerikai krimi, 158 perc, 2007
Rendezte: David Fincher
Főszereplők: Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo
Csütörtök, Cool TV 21:00

Első körben megemlíteném, ezt tényleg csak azoknak ajánlom, akik a Szentestét sehogy sem tudják másképp eltölteni, szerintem ilyenkor mindenki csak legyen családi körben, ha megteheti, és ha már ebben a rohadt/rohanó világban alig van néhány percünk egymásra, most használjuk ki ezeket a ritka perceket.

A sztori megtörtént eseményeken alapul, hiszen az úgy nevezett Zodiákus gyilkos ténylegesen létezett és elkövetett egy-két nem kicsit brutális gyilkosságot a 60-as évek végén az USA-ban. Ami vele kapcsolatosan érdekes, az maga tény, hogy a mai napig nem tudjuk ki állt az álnév mögött. Másrészt viszont Fincher-t is személyesen érinti a téma, gyermekkorában a legnagyobb mumusa maga a gyilkos volt, azon a környéken nőtt fel, ahol az első gyilkosságok történtek.
 
A film három olyan férfi életén keresztül mutatja be a Zodiákus ügy minden pillanatát, akikre a legnagyobb hatást gyakorolta. Paul Avery a San Francisco Chronicle bűnügyi riportere, nem kevés alkoholista hajlammal, Robert Graysmith karikatúrista ugyan annál a lapnál, Dave Toschi pedig az üggyel megbízott nyomozó. Hármuk közül mégis Graysmith kapja a legnagyobb figyelmet, ő az, aki tulajdonképpen a rendező szócsöve: meg akarja érteni a gyilkost, és tudni akarja, ki is ő valójában.

Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr. és Mark Ruffalo szimplán priceless. A legbecsülendőbb számomra az, hogy Fincher nem kevés időt töltött az esetek kutatásával: találkozott a túlélőkkel, áldozatok rokonaival, minden lehetséges információt megszerzett. Hiába a gyermeki rajongás és kíváncsiság, de sajnos a Zodiákus nem a jobb Fincher filmek közé tartozik (Hetedik, Harcosok klubja). De így is 7.5/10

U.i.: a poszt megírása alatt gondoltam bele, hogy amikor moziban vetítették vajon látta-e a Zodiákus a filmet, persze csak, ha addig nem halt meg. Akkor is hátborzongató.

I'm not the Zodiac. And if I were, I certainly wouldn't tell you.
süti beállítások módosítása