2009 szubjektíven

Mindjárt itt a lista szezon és most nemcsak az évvége van itt, hanem az évtizedé is. A listázás nem nekem való, és ahogy tavaly, idén sem tervezem, hogy összeállítanék egyet. Ezzel szemben, lesz majd évértékelés, prózában és hosszan. Ez még a jövő zenéje, mert mindezt csak az újévben (megadom a lehetőséget, hogy a holnapi nap történjen valami világmegváltó dolog).

De ha nem is listázunk, azért valahogy le kell zárni ezt az évet is. A szilveszteri őrület és agyeldobás előtt még megkérdezném a mélyen tisztelt olvasóközönségem, hogy melyik volt az a film idén, ami tényleg a legjobb volt. Természetesen ez egy teljesen szubjektív választás, nem az érdekel, hogy melyik volt az a film, ami szakmailag a legjobb volt idén. Nem. Engem az érdekel, hogy kinek melyik tetszett a legjobban, melyik volt a legnagyobb élmény vagy szórakozás. Egy olyan film, amit évek múlva is elégedetten nézünk újra és átvillan az agyunkon, hogy 2009 volt az az év, amikor először szögezett minket a székhez ez a mozgókép.

Nem korlátoznám a 2009-ben megjelent filmekre, inkább azt mondanám, hogy amit 2009-ben láttatok először. (Mondom ezt azért is, mert így az én választottam is kiesne a szórásból, ami pedig elég kényelmetlen lenne.)

Nem csigáznék senkit az én idei kedvencemmel kapcsolatban. Szóval akkor dobpergés és miegymás. Nálam idén a tuti befutó az Assassination of a High School President volt. A filmnoir-szerű történetek (vagy neonoir? nem is tudom, hogy van ez manapság) amúgy is a gyengéim, ráadásul ez egy igen jól megcsinált film. :)

Kommentben várom, hogy nektek idén mi volt az EGY. Nem könnyű választás – tudom -, és idővel úgyis eldőlne, de picit sürgetném a dolgot.

És a végére az újévi jókívánság: boldog és sikerekben gazdag új évet kívánok minden olvasómnak.

süti beállítások módosítása